Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowy samiec jest agresywny

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Ewa42
Użytkownik
Świnki morskie: Maksiu,Kuba
Kontaktowanie:

Nowy samiec jest agresywny

Postautor: Ewa42 » 15 czerwca 2025, 8:46

Witam wszystkich.Od około dwóch tygodni mam nową świnka która ma miesięcy.J4st bardzo agresywna wobec starszej 2 letniej swinki która chce się zaprzyjaźnic.Mlodsza cały czas zgrzyta zębami, piszczy i ma pozycję obronną a Kubuś przy nim tańczy, grucha i jest spokojny.Codziennie są puszczane po łóżku w celu poznania się ale Maksiu cały czas tylko fuka na Kubusia.Kubus jak nigdy wcześniej zaczał codziennie kwiczeć w klatce.Nie mogę przez to spać, jest niespokojny.Nie miałam wcześniej takiej sytuacji przy łączeniu nowych świnek.Swinki trzymane są w osobnych klatkach.Czy Maksiu polubi jeszcze Kubę?miał ktoś podobną sytuację?

Awatar użytkownika

lusiaaaa
Użytkownik
Świnki morskie: Boberek
Kontaktowanie:

Re: Nowy samiec jest agresywny

Postautor: lusiaaaa » dzisiaj, 2:35

Hejka, ogólnie to wygląda na to, że Maksiu się po prostu boi bo jest w nowym miejscu z nową świnką i wielkim (jak dla niego) człowiekiem obok. Z czasem się oswoi, tylko daj mu na to przestrzeń. Może to troche zająć, bo nawet parę miesięcy ale takie już są niektóre prosiaczki! Po drugie to dwa samce i może Maksiu chce pokazać swoją dominacje? Pamiętaj, że samce nie wykastrowane są bardziej agresywne, lecz nie mam pojęcia jaki jest odpowiedni wiek świnki na kastrację i nie wiem czy Maksiu nie jest jeszcze za mały.
Prawdopodobnie jednak, chodzi o to, że jest jeszcze nie oswojony. Daj mu czas. Kubuś też musi mu dać na to przestrzeń.
P.S. Czy łączyłaś ich w odpowiedni sposób?

Wróć do „Zachowanie”