Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
natalcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: natalcia » 19 listopada 2006, 11:46

dziękuje wam bardzo za odpowiedzi :)) :*
Nie chcę raczej kastrować świnki... wolałabym chyba dwie samiczki... nawet nie choidzi o te 50zł ale o to że źle bym się czuła... :PP
Proszę o wiecej odpowiedzi :*
Wszytskie z nich przeanalizuję :))

Awatar użytkownika

RsQ
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: RsQ » 19 listopada 2006, 13:07

Radze ci kupić 2 samiczki, bo będą spokojniejsze. 2 samce będą się tłuc tak jak teraz u mnie jest

Moje gg: 1844697

Awatar użytkownika
Ewcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ewcia » 19 listopada 2006, 13:32

Jeśli kupisz od razu dwóch samców, to nie powinno być problemów z bójkami. U mnie było inaczej, bo dokupiłam młodszego samca do starszego, i starszy po prostu bronił swojego terytorium. Stąd kłopoty. Jak będą od początku razem, nie będą raczej walczyć "o swoje", najwyżej ustalą między sobą, który jest ważniejszy.
z samiczkami doświadczenia nie mam, ale pewnie podobno jak z samcami: jeśli razem są od początku to nie powinno być problemów.
Odradzam kupowanie parki. Jest to duży problem, jeśli samiec nie jest wykastrowany. Ciągłe ciąże, maluchy. To duży ciężar dla samicy a i też dla Ciebie, by znaleźć maleństwom dobry domek. Ja nigdy bym, się na to nie zdecydowała.

A to, czy chcesz dwóch samców czy dwie samice, to zależy od Ciebie. jeśli zobaczysz świnkę w zoologiku, która bardzo ci się spodoba, to nawet nie będziesz patrzeć na płeć ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Cyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cyzio » 19 listopada 2006, 14:04

hmm mowisz ze bys nie wziela parki? a dlaczego :] ja moge miec maluchy i pozwole samcowi tylko na jeden miot nie dam juz 2 :] mam 3 klatki powinny wystarczyc i sa bardzo duze :]

Awatar użytkownika
Ewcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ewcia » 19 listopada 2006, 19:35

Nie chcę rozmnażać bezsensownie świnek, już i tak pełno maluchów siedzi w zoologikach :glare: No a swojemu samcowi możesz pozwalać "tylko" na jeden miot, ale jeśli nie oddzielisz parki po porodzie, to czy chcesz czy nie chcesz samiec i tak może zdążyć zrobić swoje :wall: A zastanawiałeś się, gdzie oddasz potem maluchy?? Czy chcesz je może zostawić u siebie?? A poza tym tu nie chodzi tylko o klatki, ale także o czas, jaki masz zamiar poświęcać swoim świnkom. Pilnować daty porodu. Obserwować zachowania świnek. W razie czego wykastrować samca, by nie doprowadzić do ciągłych ciąż samiczki. Zastanawiałeś się nad tym??

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 19 listopada 2006, 21:24

Jak kupisz dwie samiczki to nie będzie problemów, tym bardziej, jak będą ze sobą od początku. Ja dokupiłam drugą świnkę po jakimś miesiącu do drugiej i też nie było problemu, nawet razem wychowywały maluchy :D
Jak są od początku razem to z dwoma samcami raczej też nie będzie problemów. W razie czego zawsze można je wykastrować, to też się uspokoją.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Anielka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Anielka » 19 listopada 2006, 22:19

SPEED, Twoje rozumowanie jest błędne. Jaki sens jest kupowac parkę, aby potem były osobno, z obawy o ciąże?

Obrazek

Awatar użytkownika
Cyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cyzio » 20 listopada 2006, 9:30

hmm ja tak zrobie moim zdaniem to dobry sposob oddziele samice od samca i wykastruje samca no i po klopocie i bende trzymac razem -.^

natalcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: natalcia » 20 listopada 2006, 14:58

Dzięki wszystkim!!
Więc zdecydowałam się na dwie samiczki!!
Kupię je w piątek :))
I oczywiście dam nowego posta z fotkami
Pzdr :*

Awatar użytkownika
Cyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cyzio » 20 listopada 2006, 15:11

czekamy na fotki :]
Ostatnio zmieniony 20 listopada 2006, 15:36 przez Cyzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca