Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tosia dokucza nowej śwince?!

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Tosia
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia, Zuzia
Kontaktowanie:

Tosia dokucza nowej śwince?!

Postautor: Tosia » 2 kwietnia 2010, 11:21

Wczoraj dokupiłma Tośce świnkę.... Ma 3 tygodnie, a Tośka 2 mesiące... Gdy przyjechałam do domu zobaczyłam dużą różnicę jeśli chodzi o wielkość (w sklepie nie zdałam sobie z tego sprawy) Mała chowa się przed Tośka. Gdy trzymałam ją ne rękach Tośka podeszła i zaczeła ją spychać. Chyba będę zmuszona ją oddać, ponieważ boję się, że będzie się cały czas stresować... Powiedźcie co mam zrobić (Tylko szybko) !

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Tosia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Tosia dokucza nowej śwince?!

Postautor: Tosia » 2 kwietnia 2010, 11:24

Panie nie mogły się również dogadać jaka to płeć. Gdy przyjechałam do domu i obejrzałam zdjęcia wyaj mi sie ze to chłopak... Nie dam rady dodać zdjęcia ale ma on taką" odstającą górkę" i także nie chciałabym go narażać go na ryzyko i ból zwiążany z kastracją... Jest malutki i jestem pewna, że ktoś go szybko kupi :(

Awatar użytkownika
Tosia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tosia » 2 kwietnia 2010, 13:12

Spróbuje im się do siebie przyzwyczaić. Pomyślę o kastracji, niestety zdaję sobie sprawę z ryzyka.. Świnka ma 3 tygodnie, więc od kiedy mogę to zrobić i czy będzie się on normalnie zachowywać.?

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 2 kwietnia 2010, 15:42

Powiem tak, jest ryzyko, że samiczka może być w niedługim czasie w ciąży, jeżeli to chłopak. Radziłabym oddzielić świnki. Jeżeli nie masz drugiej klatki, na razie możesz dać go do kartonowego pudełka, a po Świętach pomyśleć o klatce. Skąd jesteś?
Jeżeli chodzi o kastrację, to narkoza zawsze jest sporym ryzykiem u świnek, wiele świnek się z nie nie wybudza i jeżeli nie masz w okolicy naprawdę dobrego weta, odradzałabym Ci ją.
Może zamiast sprzedawać samczyka, oddałabyś go do adopcji, a zamiast niego dobrała Tosi samiczkę?

Awatar użytkownika
Tosia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tosia » 4 kwietnia 2010, 13:31

Zamieniłam świnkę na większą... Ponieważ Tosia broni terytorium i maleństwo się bało. Nie ruszyło się, piszczało... A Zuzia jest dużo większa i z początku były zatarcia, ale już jest ok ;D Dzięki za uwagę ;D
Pani w klepie powiedziała, że to dziewczynka... ale gdy widziałam zdjęcia i tą górkę, czego Tośka nie ma mino iż jest starsza nie jestem pewna na 100 %.

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 4 kwietnia 2010, 22:34

Porównaj ze zdjęciami na tej stronie:
http://www.cavyspirit.com/sexing.htm

Awatar użytkownika
Tosia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tosia » 5 kwietnia 2010, 13:32

wchodziłam na tę stronkę. Znalazłam na tym forum zdjęcie świnki i osoby komentowały, że to samiec.... Podwozie wyglądało tak samo jak u mojej... Wiem, że wymiana nie jest najlepsza, ale niestety nikt z znajomych nie chciał... A tak to świnkę ominęła kastracja i strach przed starszą....Co do adopcji to by to trochę potrwało i bym nie mogła trzymać razem świnek... Ale jest malutki i śliczny i był u mnie jedną noc. :oczami:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca