Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

nowa świnka w klatce z już oswojoną

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Anonymous

nowa świnka w klatce z już oswojoną

Postautor: Anonymous » 15 stycznia 2011, 22:17

mam takie pytanie- czy to normalne, że śtarsza swinka, którą mam już ok 2 miesięcy i jest w miare oswojona gania po całej klatce nową (młodą), nie daje jej zjeść z miski i ciągle przegania, gdy ta leży? obie to samiczki
do rozlewu krwi na całe szczęście nie dochodzi :)
a i jeszcze jedno- czy tą nową świnke będzie łatwiej oswoić dzięki temu, że jest z tą starszą?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Re: nowa świnka w klatce z już oswojoną

Postautor: monila1000 » 15 stycznia 2011, 22:22

to chyba normalne jeśli są niewłaściwie połączone,ale jeśli dobrze je łączyłaś to może po prostu starasz świnka jest zazdrosna i nie che się dzielić,ale za jakiś miesiąc się przyzwyczai i je przejdzie ;)
co do drugiego pytania to możliwe że tak bo jeśli świnka młodsza będzie widziała że nic nie robisz tej starszej i dobrze wam razem to też będzie tak chciała i oswoi sie szybciej ale to nie jest pewne

mój Lucky: Obrazek

Qonara
Użytkownik
Świnki morskie: tosia,balbina
Kontaktowanie:

Postautor: Qonara » 16 stycznia 2011, 10:04

moje swinki tez tak robiły to nrmalne jak przyzwycaja sie do siebie to niedlugo beda spaly wtulone do siebie ;)

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 16 stycznia 2011, 10:26

Zgadzam się z poprzedniczkami.To normalne zachowanie u świnek.Na początku radziłabym,ale tą nową świneczkę dać do innej klatki dopóki będą perfekcyjnie połączone :) Daj im do klatki (jeśli masz) dwa domki,starsza na ogół nie chce się z początku dzielić z młodszą.Po kilku dniach się zaprzyjaźnią i zobaczysz jak świniaczki będą wtulone w siebie lub razem chodziły za sobą :)
Za miesiąc to chyba lekka przesada,to potrwa kilka dni :)

Ja uważam,ze tak.Starsza świneczka będzie nową uczyła kilku rzeczy i powinna się szybko oswoić,ale to wszystko zależy od charakteru świnki :)

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 16 stycznia 2011, 11:45

Tez tak myślę, mój mały Timek też już powoli się oswaja z nami i z Emilem - starszą świnką. U mnie jest z tym domkiem, że zawsze to tylko jedna świnka siedzi w domku i co jakiś czas po prostu się wymieniają. Nie są wobec siebie wrogo nastawione. Nie martw się, to normalne, ale po jakimś czasie zobaczysz, że wszystko się układa w logiczna całość i świnki na prawdę będą się lubić i przytulać. Życzę powodzenia! ;)

Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Postautor: monila1000 » 16 stycznia 2011, 14:24

fakt może przesadziłam z tym miesiącem ale po tygodniu już powinno być fajnie ;)

mój Lucky: Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca