Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Re: Druga świnka...

Postautor: Talia » 30 stycznia 2011, 14:36

Będzie dobrze ;) Najwyżej ubierz mu sweterek :lol:

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 30 stycznia 2011, 15:30

Hah,na wszelki wypadek uszyję jakiś :lol: Przynajmniej na te pierwsze dni :D

backmaga
Użytkownik
Świnki morskie: Pepe i Pirat
Kontaktowanie:

Postautor: backmaga » 21 lutego 2011, 16:24

NiCiA nie bój się na początku będą drobne walki o ustalenie hierarchii w klatce, moje chłopaki 3 dni zapoznawały się w neutralnym gruncie. Ważne jest też dobre umycie klatki przed włożeniem dwóch prosiaków. Świnki to zwierzęta stadne i rzadko kiedy słyszę o jakiś walkach do krwi... głowa do góry bo będzie dobrze.

Awatar użytkownika
Luśka
Użytkownik
Świnki morskie: Luśka i Felek
Kontaktowanie:

Postautor: Luśka » 21 lutego 2011, 16:57

Według mnie włożenie drugiej świnki dopiro po zapoznaniu się jest fajną myślą ale nie zawsze ułoży się tak kolorowo... Jest ok sprubuj... :D
_________________________________________________________________________________________________________
luśka
Felek
i jaaa

wika

Re: druga świnka

Postautor: wika » 12 marca 2011, 19:59

Po jakim czasie świnki powinny już żyć w zgodzi, bo ja mam dwie świnki od miesiąca, i starsza cały czas goni młodszzą, a młodsza nie chce jeść ani jabłka ani marchewki...

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Re: druga świnka

Postautor: Martex » 13 marca 2011, 19:44

Ja trzymam dwóch samców.

filipfill
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: świnka i chomik

Postautor: filipfill » 26 marca 2011, 18:19

świnki nienawidzą chomików ,zawsze sobie przeszkadzją gdy świnka śpi to chomik lata po całej klatce a gdy chomik śpi (w tedy jest dzień)świnki są aktywne. świnki są nastawione pokojowo a chomiki są agrestwne .dla świnki najlepiej kupić drugą świnkę.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 26 marca 2011, 19:31

No to muszę Cię wyprowadzić z błędu, filipfill.
Nie każdy chomik jest agresywny. Zdarzają się agresywne świnki. Gdy Nadia jeszcze żyła, klatka mojego chomika stała na klatce Nadii i nie przeszkadzało jej zbytnio, że Lucek kręci się w kołowrotku czy coś takiego. Owszem, nie byli jakimiś super-przyjaciółmi, ale może dlatego, że nigdy nie odpuszczałam ich do bezpośredniego kontaktu-widzieli się jedynie przez kratki. Zawsze bałam się, że ktoś komuś zrobi krzywdę. Czy Nadia Luckowi, czy Lucek Nadii.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Gość

Postautor: Gość » 26 marca 2011, 21:49

Według mnie świnki są bardzo sympatycznymi zwierzaczkami i można je spokojnie poznawać z innymi ssakami (nawet z psami, pod okiem opiekuna). Jednak ważne jest to, że napisałaś, że świnka będzie nowa w Twoim domu, co oznacza, że nie będzie oswojona (chyba, że jest starsza i ktoś Ci ją oddaje). Myślę, że powinnaś najpierw pozwolić swojej śwince zapoznać się z nowym otoczeniem, nabrać pewności siebie i zaufać Tobie. Dopiero, kiedy będzie dawała brać się na ręce i głaskać zaczynaj etap poznawania np. z chomiczkiem. Nie powinien wystąpić żaden problem- wbrew opinii użytkownika Anja- ale musisz mieć cały czas oko na sytuację. Jeżeli świnka będzie samiczką, ryzyko drobnych zatargów jest mniejsze, bo samce z natury są bardziej "bojowe", chociaż i to nie musi być regułą. Miałam kiedyś trzy chomiki- dwa dżungarskie i syryjskiego i pamiętam, jakimi były kochanymi maluszkami, nie sądzę, by doszło do konfliktu między świnką a chomikiem, jednak i jedno i drugie POWINNO być oswojone, aby w razie czego je rozdzielić.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 27 marca 2011, 20:15

Ludzie...
Chomiki są samotnikami. Nie będą się dobrze czuły w towarzystwie świnek ani innych zwierząt. Nie myślcie tylko o świnkach...

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca