Postautor: Gość » 26 marca 2011, 21:49
Według mnie świnki są bardzo sympatycznymi zwierzaczkami i można je spokojnie poznawać z innymi ssakami (nawet z psami, pod okiem opiekuna). Jednak ważne jest to, że napisałaś, że świnka będzie nowa w Twoim domu, co oznacza, że nie będzie oswojona (chyba, że jest starsza i ktoś Ci ją oddaje). Myślę, że powinnaś najpierw pozwolić swojej śwince zapoznać się z nowym otoczeniem, nabrać pewności siebie i zaufać Tobie. Dopiero, kiedy będzie dawała brać się na ręce i głaskać zaczynaj etap poznawania np. z chomiczkiem. Nie powinien wystąpić żaden problem- wbrew opinii użytkownika Anja- ale musisz mieć cały czas oko na sytuację. Jeżeli świnka będzie samiczką, ryzyko drobnych zatargów jest mniejsze, bo samce z natury są bardziej "bojowe", chociaż i to nie musi być regułą. Miałam kiedyś trzy chomiki- dwa dżungarskie i syryjskiego i pamiętam, jakimi były kochanymi maluszkami, nie sądzę, by doszło do konfliktu między świnką a chomikiem, jednak i jedno i drugie POWINNO być oswojone, aby w razie czego je rozdzielić.