Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Relacje między świnkami

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Relacje między świnkami

Postautor: Gucio01 » 31 sierpnia 2011, 13:12

to obejrzyj Lucka i Piotrusia....czy nie mają jakiś ran...lub sie na siebie obrazili

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 31 sierpnia 2011, 13:26

Gdyby się pobili to chybabym to zauważyła i usłyszała, nie sądzisz? Przecież piszę, że siedzą w zgodzie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Justa222

Postautor: Justa222 » 10 września 2011, 22:36

Hejka wszystkim , mam dwie świnki, pierwszą kupiłam 11 sierpnia,ma 3 miesiące,a drugą kupiłam małą 8 tygodniową świnkę 8 września i jak je daje na łóżko razem to ta starsza 3 miesięczna ją atakuje a ta mała popiskuje... Zębami zgrzyta dziwnie jak ją widzi... Czy ta starsza polubi tego małego? Dlaczego tak ona nie lubi małej? Tą małą kupiłam od młodej dziewczyny ,której się urodziły i mi powiedziała że to samiec,bo chciałam samca... Ale patrzałam i mi nie wygląda na samca czyżby była to samica?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 września 2011, 23:30

Justa222 pisze:Hejka wszystkim , mam dwie świnki, pierwszą kupiłam 11 sierpnia,ma 3 miesiące,a drugą kupiłam małą 8 tygodniową świnkę 8 września i jak je daje na łóżko razem to ta starsza 3 miesięczna ją atakuje a ta mała popiskuje... Zębami zgrzyta dziwnie jak ją widzi... Czy ta starsza polubi tego małego? Dlaczego tak ona nie lubi małej? Tą małą kupiłam od młodej dziewczyny ,której się urodziły i mi powiedziała że to samiec,bo chciałam samca... Ale patrzałam i mi nie wygląda na samca czyżby była to samica?

Po pierwsze to pisz tak,zebym n ie musiala ppoprawiac,po drugie po jakja cholere Ci samiec jak masz samice?malo Ci bezdomnych swinek na swiecie,ze jeszcze chcesz dorabiac?a po trzecie to daj zdjecie to Ci powiemy czy to samiec,swinki potrzebuja czasu by sie poznac

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 września 2011, 12:58

Dlaczego chciałaś samca skoro masz samicę? :shock:

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 11 września 2011, 13:22

Widzę, że nie wszyscy tutaj są uświadomieni. Nikt na forum nie popiera rozmnażania świnek (pseudo-hodowla). Rozmnażaniem prosiaczków zajmują się tylko zarejestrowane hodowle. Nie dość, że niechcianych świnek jest tak dużo na świecie i można je brać z adopcji, to Ty jeszcze popierasz te pseudo-hodowle. Nie dziwne, że świnki nie zbyt się lubią. Świnki w ciąży mogą poronić, mogą także wystąpić różne zaburzenia płodu, nie bierz się za to. Z góry mam nadzieję, że weźmiesz sobie te rady do serca i postąpisz dobrze. Jeżeli okaże się, że są to świnki przeciwnych płci, albo je oddziel, żeby do niczego nie doszło, albo wykastruj samca. Świnka może być aspołeczna, tzn, że nie będzie tolerować innych świnek i dlatego może gryźć tą drugą. Pokaż nam te zdjęcia.

Nyanyan
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Zuzia
Kontaktowanie:

Postautor: Nyanyan » 13 września 2011, 17:55

Mam do was pytanie odnośnie zachowania świnek.
Kiedy kupiłam Zuzię, Pusia miała ok. 1,5 roku, Zuzia ok. 3 miesięcy. Pierwsze dni razem w nowej klatce nie sprawiały problemów (specjalnie na tę okazję kupiłam nową klatkę 120cm:)). Teraz, jest dosłownie tragedia. Pusia chodzi za Zuzią, ciągle na nią "mruczy", Zuzia przed nią ucieka do domku i boi się wyjść. Bywa, że odpycha ją od jedzenia (wyjątkiem jest kiedy mają do klatki włożone dużo sianka - wtedy się w nim razem bawią).
Nie ma żadnych 'krwistych' walk, nawet turkotania zębami, Po prostu bywa, że Zuzia sprawia wrażenie jakby się bała Pusi, a ona to jeszcze pogłębiała swoim zachowaniem.

Miałam w swoim życiu wiele świnek, jednak pierwszy raz spotkałam się z takim zachowaniem, więc wolę się zapytać co takie zachowanie może oznaczać u świnek :)

(obie świnki to na pewno samiczki, sprawdzałam milion razy, bo podejrzewałam już nawet ichniejsze 'zaloty' :P)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 września 2011, 18:00

Mysle,ze to dominacja ,Zuzia dorasta i Pusia musi zaznaczyc swoja pozycje,dawaj swinkom dwie miski z jedzeniem i duzo sianka przez caly czas,mozesz dac dwa domki bo masz duza klatke,jak kazda z nich bedzie miala swoj kat,beda spokojniejsze,duzo glaskaj Pusie przy Zuzi,czasem swiniaki sa zazdrosne o wzgledy,no i obserwuj,bywa ,ze swinki trzeba rozdzielic... :?

Nyanyan
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Zuzia
Kontaktowanie:

Postautor: Nyanyan » 13 września 2011, 18:03

No właśnie Zuzia od razu zaakceptowała swoją "niższą" pozycję. Są dni kiedy nawet śpią w jednym domku, czy jedzą z jednej miseczki, ale to jest rzadkość... Pusia chodzi za nią i mruczy,a ta ucieka do domku, boi się z niego wyjść i piszczy ;x

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 13 września 2011, 18:22

Moi chłopcy zachowują się identycznie, ale nie wiem co z tym począć. Na razie po prostu nie zamykam ich w jednej klatce, na wybiegu zachowują się wzorowo.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”