Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Chemicaly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nowy samczyk?

Postautor: Chemicaly » 3 października 2011, 17:32

Witajcie, mam pytanie, otóż posiadam rocznego samczyka Czarka, mieszkąjacego w klatce 80-ce. Ostatnio dowiedziałam się iż świnki powinny żyć we dwójkę i tutaj nasuwa się moje pytanie, czy dokupywać Czarkowi kolegę? Czy nie jest za stary na łączenie? Oczywiście jeśli już zdecyduję się na tego drugiego samczyka, kupię moim kolegom klatkę 100-kę, W sprawach łączenia czytałam ostatnio dość dużo, jednak nigdzie nie znalazłam tego, czy roczny samiec nie jest po prostu na to za stary i czy zaakceptuje tego młodszego. z góry dziekuję.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Re: Nowy samczyk?

Postautor: Mango » 3 października 2011, 18:45

Nie, nie jest za stary. Jeśli dołączysz do dorosłego malucha nie powinno być problemów z łączeniem.

Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Świnki morskie: Jessi ;) fifi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Damian » 3 października 2011, 18:51

Jeśli do tego samczyka, dołozysz młodszego powinny, się pogodzić.. :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 3 października 2011, 19:37

Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Dorosły samiec powinien zaakceptować młodą świnkę, oczywiście gdy ta podrośnie może próbować zmienić hierarchię, ale świnki na pewno sobie poradzą z jej ustalaniem. Ponad to zawsze możesz rozważyć adopcję, gdyż myślę, że jeśli Twój samczyk odtrąciłby świnkę to ona by mogła spokojnie wrócić do adopcji? Przynajmniej tak mi się wydaje, musiałabyś zapytać. Ja sama mam podobne obawy jak TY i też się zastanawiam jak to będzie, ale u mnie dużym problemem jest dodatkowo transport świnek, dlatego jeszcze nie wiem czy Zulson będzie miał kolegę :).

Obrazek

Chemicaly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Chemicaly » 4 października 2011, 15:47

Zastanawiam sie nad adopcją, lecz w mojej miejscowości adopcji raczej nie ma, a rodzice się nie zgodzą na dojazd gdzieś daleko tylko po świnke, dziękuję za rady, a i jeśli chodzi jeszcze o tą adopcje, to zazwyczaj są to od razu dwie świnki, i rzadko dają jedną do adopcji.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 4 października 2011, 16:10

Tak zgadzam się, że nie zawsze jest 1 młody samczyk do adopcji.
Jeśli jeszcze chodzi o wiek to polecam max 5-6tg, starsze już czasami pokazują rogi, nie zawsze ale znam przypadki które nie chcą ulegać większym samcom :roll:
Jeśli chciałabyś z hodowli mogę polecić jakąś na pw ;) Podaj tylko rasę, kolor, lokalizacje.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 4 października 2011, 18:52

Chemicaly-A skąd jesteś? Jest sporo samczyków do adopcji z tych większych miast-Łódź, Warszawa, Wrocław, nieraz Śląsk i okolice.
Transport łatwo da się załatwić, jest nawet taki specjalny dział na innym forum, gdzie ludzie oferują się z transportem, oraz go poszukują: http://swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=76&t=490
Roczny samczyk powinien bez problemu zaakceptować młodszego, tylko najlepiej zapoznawaj na neutralnym gruncie-Na przykład na podłodze w przedpokoju.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Chemicaly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Chemicaly » 5 października 2011, 17:18

Jestem z województwa świętokrzyskiego.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 5 października 2011, 17:29

Uuu tam naprawdę ciężko będzie. Do większego miasta np. Kielce zawsze może ktoś Ci wysłać świnkę po wcześniejszym uzgodnieniu :) Nie ograniczaj się do pobliskich hodowli, warto wymarzoną świnkę sprowadzić nawet z 2 końca Polski.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 5 października 2011, 19:39

Wiesz co ja też jestem ze świętokrzyskiego a studiuje we Wrocławiu :). Jeśli bys chciała mogę Ci świnkę przewieźć (odbiór w Starachowicach). Będę jechała na pewno na wszystkich świętych :).

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca