Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Walczace samce

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
PaniŚwinkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Walczace samce

Postautor: PaniŚwinkowa » 10 grudnia 2011, 23:45

Mamy dwa samce. Sa juz ze soba 3 miesiace i wszystko bylo w porzadku. Teraz kiedy drugi zaczal rosnac (zbliza sie wielkoscia do pierwszego) to zaczely sie gryzc. Niewiem co robic. Wyciagnelismy mlodszego z klatki na chwile i po chwili wlozylismy z powrotem. Narazie jest spokoj, ale niewiem co robic jesli sie to powtorzy. Czy to mozliwe żeby mlodszy zaczal sie stawiac i chcial jednak rzadzic? Troche sie martwimy bo zaczely obydwie szczekac zebami i skakac po klatce jak oszlale... Prosze o rade co robic

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Róziaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Rózia <3 † 17.04.14 ;(
Kontaktowanie:

Re: Prosze o pomoc!

Postautor: Róziaczek » 10 grudnia 2011, 23:51

Tak, jak mówisz - młodszy dorósł i zaczął się stawiać bo chce rządzić, ale nie wiem jak Ci pomóc, bo nigdy nie miałam samców, może zacznij od poczatku wypuszczaj ich z klatki razem, kładź ich razem na kolanach jak będzie OK to po jakimś czasie spróbuj obojga wsadzić do jednej klatki ;)

Prawdziwy charakter człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta :)

PaniŚwinkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PaniŚwinkowa » 10 grudnia 2011, 23:52

Znowu zaczely szczekac zebami... Martwie sie ...

Awatar użytkownika
Róziaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Rózia <3 † 17.04.14 ;(
Kontaktowanie:

Postautor: Róziaczek » 10 grudnia 2011, 23:55

al ja nie mówię o 5 minutach ale o dłuższym czasie, niech razem spedza czas poza klatką - czytałam że wtedy dominujacy samiec traci orientacje i wtedy ten młodszy może poczuje sie przywódcą ;) ale to może potrwać nawet kilka dni, powodzenia!

Prawdziwy charakter człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta :)

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 11 grudnia 2011, 0:00

Zostaw je w spokoju, jeśli ustalą hierarchię będzie dobrze. Jeśli będziesz je oddzielać, wyciągać z klatki przedłużysz ten proces.
Przerabiałam to samo nie raz - z tym, że poziom hard, bo samce hodowlane - kryjące.
Dopóki nie zagryzają się daj im spokój, na drobne draśnięcia zębami w tyłek możesz przymknąć oko. Za jakiś czas powinno wszystko wrócić do normy :)
Możesz wypróbować wspólną kąpiel ich - to zbliża świnki. Wspólne wybiegi na obcym terenie, branie na ręce (uważaj zdarzało mi się że ugryźli mnie zamiast siebie :roll: )

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 11 grudnia 2011, 0:09

Niedługo czeka mnie ten sam problem..
Ja nie będę potrafiła zostawiać je w klatce w kuchni spokojnie, gdy się mają "gryźć".
Jakby nie mogły kulturalnie żyć na równo.. :P Ale to tak jak z ludźmi..
NIC NIE POZOSTAJE INNEGO JAK JE ZOSTAWIĆ I SIĘ PATRZEĆ... :( w razie czego interwencja - żeby je rozdzielić :roll:

PaniŚwinkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PaniŚwinkowa » 11 grudnia 2011, 0:10

Ok. Dzieki za pomoc. Troche mi ulzylo :) Mam nadzieje ze w krotkim czasie wszystko wroci do normy. :)

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 11 grudnia 2011, 0:14

Ja mam małego rozeciaczka na "terapii" i większego świniusza.. Jak mały będzie większy będą w jednej klatce, na razie są osobno ale dzisiaj miałam je razem na kolanach. Wynikiem było wielkie zgrzytanie zębami wielkiego prosiaka, mały próbował się pod nim schować; i posiusiane prześcieradło, poszewka i poduszka.. Irek nie wytrzymał i ze stresu popuścił :twisted: Oj..

I co ze świniakami ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”