Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zakup dwóch samców.

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Zakup dwóch samców.

Postautor: Konto usunięte » 27 kwietnia 2012, 16:14

Swinka nie powinna byc z krolikiem,maja inne usposobienie,inne wymogi zywieniowe itd,to stereotyp,ze mozna razem je trzymac

Awatar użytkownika

Emilka.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka. » 28 kwietnia 2012, 7:23

Majka5 pisze:@Emilka slyszałam, że najlepszym pomysłem jest trzymanie razem świnki i królika, podobno się nie gryzą.

To chyba raczej nie jest jednak dobry sposób, przecież są to w ogóle dwa inne zwierzęta.
Emilka.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 28 kwietnia 2012, 12:05

Królik ze swoją skocznością może śwince zrobić krzywdę. Absolutnie te dwa zwierzaki nie powinny mieszkać w jednej klatce. Natomiast mogłyby się spotykać na wybiegach, pod okiem swojej pani.

Ja sama mam dwóch panów i dogadują się świetnie. Możesz adoptować 2 świnki, które już są ze sobą zaprzyjaźnione, to ominie Cię burzliwy okres ustalania hierarchii (napisałam "burzliwy", ale czasem świnki dogadają się od razu).

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 28 kwietnia 2012, 15:47

A ja mam dwie panie i się "nienawidzą" :D .Nie no coraz lepiej,chociaż siedzenie na hamaku razem nie wchodzi w grę,a co dopiero przytulanie się.Coffe czasem mruczy tak jakoś dziwnie i goni małą,ale po chwili jej przechodzi.Wogle pomimo, że Coffe mam dwa miesiące,a Mochę jeden to za nic nie chcą się oswoić,więc czasem nawet samiczki nie chcą się dogadać,nie jest powiedziane,że tylko samczyki.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 28 kwietnia 2012, 18:11

Ja powiem szczerze, że nie dochodzi do mnie jak np samiczki mogą się nie dogadać. U mnie wszystkie się dogadują, nie mam problemów z łączeniem. Mam obecnie 9 samic i mogę je mieszać w klatkach, czasem się pogonią, ale ja też cyrków z łączeniem nie robię. Wsadzam i siedzą grzecznie.
Młode samce z dorosłymi łącze tak samo, nigdy nie miałam problemów. Jedyne świnki jakich nie łącze to kryjące, dorosłe samce.
Zawsze się dziwie dlaczego ludziom się zwierzaki nie dogadują. Czy to raczej wynika z przewrażliwienia właścicieli, czy im się takie świnki trafiają.

Awatar użytkownika
asgoodasitgets
Użytkownik
Świnki morskie: Dyzio i Kuba :)

Były: Jacek, Pysia, Pysio [*]
Kontaktowanie:

Postautor: asgoodasitgets » 28 kwietnia 2012, 22:39

No mi się chłopcy nie dogadali niestety, ale to wynika raczej z charakterku tego młodszego. Ostatnio nawet próbował pogonić psa (spaniela), tyle że Nora go olała i na kanapę wskoczyła... Jak tylko może to się rzuca na inne zwierzaki... O_o Nie mam już do niego siły... :(

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 28 kwietnia 2012, 23:02

Talia moim zdaniem w większości to przewrażliwienie właścicieli, ja na moje świnie ciągle patrze czy przypadkiem się ''nie gryzą'' :lol: :mrgreen:

Obrazek

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 29 kwietnia 2012, 20:07

Nie no są już miesiąc razem i niestety dochodzi do spięć.Widać nie przepadają za sobą,ale myślę,że im to przejdzie z czasem.Póki nie ma niewiadomo jakich walk,w tym z krwią,niech się razem pomęczą :D .Ogólnie problem wynika z tego,że Coffe jest strasznie dominująca i do tego jest wielką histeryczką(biorę ją na ręce to się drze wniebogłosy,nawet jeśli jej nie dotykam),a Mocha niby nie jest już taka,ale też zdominować się nie da.I nie wiem jak w innych przypadkach,ale ja przewrażliwiona nie jestem.Nie próbuję ingerować,ale denerwuje mnie,że razem siedzą już miesiąc i dalej ustalają tą swoją hierarhię.A do tego Coffe jet ze mną dwa miesiące i za nic nie chce się oswoić.Z małą idzie trochę lepiej,ale marzenie to też nie jest.A krew mnie zalewa,jak słyszę,że zwierzak,w dodatku z zoologa oswaja się po 3 tygodniach.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 29 kwietnia 2012, 20:22

KaroKa pisze:A do tego Coffe jet ze mną dwa miesiące i za nic nie chce się oswoić.

Gizmula jest ze mną(patrz suwaczek w podpisie), a ja ją wyciągam ledwo raz na tydzień gdy sprzątam, chyba, że ma dobry humor. Ją by wyjąć trzeba szarpać, walczyć z półką, klatką, nią i mną.
A co do tematu, to sama nie mam doświadczenia, ale myślę, że jeśli weźmie się samców z jednego miotu w tym samym czasie to większego problemu nie powinno być. Ja miałam samca i samiczkę miesiąc, ani razu się nie gryźli.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 29 kwietnia 2012, 20:24

Nie no wiadomo,że samiec i samica się nie pogryzą :D,oni mają inne rzeczy do roboty 8-) .

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca