Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

co oznacza taki głos? - śpiew, ćwierkanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Asiokryt
Użytkownik
Świnki morskie: Cynamon i Baton
Kontaktowanie:

Re: co oznacza taki głos? - śpiew, ćwierkanie

Postautor: Asiokryt » 13 lutego 2011, 12:52

Ja gdzieś czytałam, że takie ćwierkanie oznacza przeraźliwy strach ! Ale ile w tym prawdy to nie wiem ...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
leonka
Użytkownik
Świnki morskie: Kalinka, za TM: Elvis, Tosia, Tina, Tofik, Tola, Mrówka, Masza, Malwinka, Balbinka

Postautor: leonka » 15 grudnia 2013, 21:08

Moja świnka zaczęła ćwierkać w taki sposób jak na nagraniu wczoraj koło godz. 23. Myślałam, że to któryś z kanarków (mam samca i samicę, są w tym samym pokoju co świnka). Tymczasem to Tośka "ćwierkała". Przez całe życie mojego pierwszego świniaka-samca nie słyszałam takich dźwięków. I na pewno się nie bała, bo siedziała już w swojej klatce, na domku. Zaczęła "śpiewać", oderwawszy się od paśnika, po jakiejś minucie, może półtorej skończyła i wróciła do jedzenia. Cały dzień się dziwnie zachowywała, latała za psem bardziej niż zwykle. Podejrzewałyśmy z mamą ruję, może tzw. "chcicę" miała. No ale to nie tłumaczy molestowania 12-letniej, sterylizowanej suczki i wieczornych śpiewów :shock:

Jesmilka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Jesmilka » 1 lutego 2015, 3:46

No mój samiec Ozzy zrobił tak na razie raz, w dzień 12-13 godzina kiedy wstawalam z łóżka a on był przy miseczce. Robił tak przez 10 sekund. Po usłyszeniu tego dźwięku zagłębilam sie w temat i poznałam różne teorię. 1. Szczęśliwa świnka 2. Odgłosy godowe 3. Świnka w jakimś transie (?)

Jεsmiικα

Neolithic
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Neolithic » 10 stycznia 2016, 18:03

Zagrożenie,niepokój (sprawdzone kilka razy z kotem) śpiewają i samce i samice.

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Świnki morskie: Kira[*], Zuzia [*], Niunia
Kontaktowanie:

Postautor: kira » 10 stycznia 2016, 22:09

Moje prosiaki prawie co noc tak ćwierkają . Tylko nie które świnki wydają ten dźwięk przeważnie samiczki, rzadko i tylko w nocy. Taki śpiew może oznaczać między innymi: samotność, poczucie zagrożenia, odzew godowy.