Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

sztuczki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
DomikBorek
Użytkownik
Świnki morskie: Tiger, Aguś i Rubinek
Kontaktowanie:

Re: sztuczki

Postautor: DomikBorek » 10 listopada 2011, 22:40

A moje to za bardzo nic szczególnego nie umią.Nawet jakby były xxx głodne i dałabym im na pewnej wysokości ogórka to za Chiny nie staną. :evil:

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 listopada 2011, 0:34

Dawaj najpierw tak,zeby dotknely,potem troszke wyzej,ale tak,by wyciagajac szyjke siegaly,potem troszke wyzej

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 11 listopada 2011, 11:19

Generalnie świnek się nie tresuje za bardzo. Ja np miałam taki problem, że moja świnka nie daje się brać na ręce, po prostu się tego boi, więc nauczyłam ją aby wskakiwała na kolana gdy siadam na podłodze i teraz zawsze gdy siadam to biegnie z rozpędu i wskakuje :). Oczywiście zadanie było banalnie proste bo wystarczyło wabić ją smakołykiem wystarczająco długo. A tak to reaguje na dźwięk przychodzenia (takie cmokanie) no i staje na łapkach :).

Obrazek

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 11 listopada 2011, 11:42

Nefele musi to super wyglądać jak głodny prosiak biegnie na kolanka :lol:

Obrazek

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 11 listopada 2011, 19:40

Hehehe no wygląda zabójczo :D.

Obrazek

Awatar użytkownika
Justica77x
Użytkownik
Świnki morskie: Mika ;*
Kontaktowanie:

Postautor: Justica77x » 16 listopada 2011, 16:41

Moja poprzednia swinka,samczk - FIFI , potrafila obracac sie wokol wlasnej osi kiedy mowilam haslo '' obrot '' .
Wiekszosc ludzi mysli ze swinka rozumie ta komende jednak to nie to , poniewaz trzeba dlugo nad tym pracowac aby zrobila to czego w danej chwili pragniemy.
Kiedy swinka lubi jakis przysmak (owoc , warzywo) wsakazane jest wtedy przetrzymac ja ze 2 dni aby go nie dostala , wtedy bedzie miala wieksza ochote na ten smakolyk.
Nalezy ja wowczas wziac na powierznie z ktorej jestesmy pewni ze nie ucieknie a jednoczenie bedzie mogla swobodnie chodzic (moze byc to lozko , materac , lub podloga ,wazne byleby nie bylo szeczelin w ktore moze uciec ) kiedy swinka wyczuje juz ze mamy dla niej smakolyk i jest nim zainteresowana , podzielamy go na kilka malych, jedna z nich dalejmy do zjedzenia a nastepna bierzemy w dlon i powoli obracamy tuz nad pyszczkiem w kolo niej .
Jesli jest zainteresowana smakolykiem powinna zanim podarzac pysiem. Skoro i pysiem to i tez cala soba , i tak wlasnie robi obrot.
Pamietajmy tez ze haslo '' obrot ' 'powinno sie wypowiadac podczas tych cwiczen.
Dla znajomych czesto jest zdzwinieniem ze tylko podniesiesz smakolyk w gore powiesz obrot i swinka faktycznie robi obroty.

'' Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem. ''
— Arthur Schopenhauer .

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 16 listopada 2011, 18:21

Justica77x pisze:Kiedy swinka lubi jakis przysmak (owoc , warzywo) wsakazane jest wtedy przetrzymac ja ze 2 dni aby go nie dostala , wtedy bedzie miala wieksza ochote na ten smakolyk.

Jestem przeciwna takim metodom,po co odmawiac swince tak dlugo ulubionego smakolyka,tylko po to by ja tresowac?Anatomia swinki nie jest idealna do jakichs sztuczek,one sa grube,leniwe i cudowne,i za to powinny dostawac smakolyki,nie tresuje sie swinek.

Awatar użytkownika
Justica77x
Użytkownik
Świnki morskie: Mika ;*
Kontaktowanie:

Postautor: Justica77x » 17 listopada 2011, 12:16

ruby_anger pisze:Jestem przeciwna takim metodom,po co odmawiac swince tak dlugo ulubionego smakolyka,tylko po to by ja tresowac?

Ujęłaś to jakby to była jakaś potworna zbrodnia. :shock:
To przecież nie jest głodówka. :mrgreen:
Nie którzy wole grubiutkie i leniwe świni a nie którzy aktywne. Kwestia gustu.
Wiadomo, ze nie ma co męczyć świnki jak psa , ale trochę ruchu i zabawy nie zaszkodzi. :) :) :)

'' Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem. ''
— Arthur Schopenhauer .

Awatar użytkownika
wiktorias20
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumek
Kontaktowanie:

Postautor: wiktorias20 » 17 listopada 2011, 16:34

Nefele pisze:Generalnie świnek się nie tresuje za bardzo. Ja np miałam taki problem, że moja świnka nie daje się brać na ręce, po prostu się tego boi, więc nauczyłam ją aby wskakiwała na kolana gdy siadam na podłodze i teraz zawsze gdy siadam to biegnie z rozpędu i wskakuje :). Oczywiście zadanie było banalnie proste bo wystarczyło wabić ją smakołykiem wystarczająco długo. A tak to reaguje na dźwięk przychodzenia (takie cmokanie) no i staje na łapkach :).

Może zrób filmik, chętnie zobaczymy :D

To ja Wiktoria. Pamiętacie mnie moi mili ?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 listopada 2011, 17:49

Justica77x pisze:Ujęłaś to jakby to była jakaś potworna zbrodnia. :shock:
To przecież nie jest głodówka. :mrgreen:
Nie którzy wole grubiutkie i leniwe świni a nie którzy aktywne. Kwestia gustu.
Wiadomo, ze nie ma co męczyć świnki jak psa , ale trochę ruchu i zabawy nie zaszkodzi. :) :)

Bo to dla mnie bez sensu,ale jak kto lubi ,niektorzy pisze sie razem.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”