Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świniaki się gryzą - co zrobić

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Świniaki się gryzą - co zrobić

Postautor: vagina_denata » 11 lutego 2012, 20:32

Ciężko powiedzieć. U mnie niby panuje spokój, ale nadal te relacje nie są takie jak powinny być :|

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Michał 1
Użytkownik
Świnki morskie: KUBUŚ I MILUŚ.
Kontaktowanie:

Postautor: Michał 1 » 11 lutego 2012, 22:16

No właśnie tego się boję,że przyjaciółmi raczej nie będą,a jezeli mają cały czas dzień w dzień się złościć na siebie i skakać sobie na grzbiet to wolę żeby mieszkaly w osobnych klatkach i będę miał spokojne sumienie że rano się obudzę i nie będę musiał oglądać zranionej krwiawiącej świnki.Za błędy przepraszam ale pije wodkę i już mam dobrze :D :D :D

seagull
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: seagull » 17 lutego 2012, 23:50

Witam,
Dołączę się do tematu. W styczniu kupiliśmy świniaka-samiczkę ok 4-5 tyg. Żeby nie było jej smutno w lutym dokupiliśmy jej koleżankę młodszą o jakiś tydzień, tyle że większa gabarytowo była:D Na początek puściliśmy je na wersalkę. Nowa udawała, że jej nie ma, 'stara' bardziej była zainteresowana tamtej pietruszką. Wsadziłam je do wyczyszczonej klatki z nowym domkiem i myślałam że wszystko jest ok ale.. Zauważyłam na ciele starszej ranki. Widać mlodsza ją dziabie. Nie jest tego dużo, ale mimo wszystko się martwię, żeby nie było więcej i nie doszło do tragedii. Mam je rozdzielić na stałe, czy przeczekać? Najsmutniejsze jest to, że ta starsza leży przytulona do tej młodszej a ta potem na nią z zębami:(

Awatar użytkownika
kama2565
Użytkownik
Świnki morskie: Maja, Luna.
............
Za TM Pego, Pegi, Kazuya, Lily, Milka, Stówka, Czarna.
Kontaktowanie:

Postautor: kama2565 » 17 lutego 2012, 23:56

U mnie starsza świnka młodszą dziabała, ale im przeszło. Ustaliły "kto tu rządzi" i żyją w pokoju :)
Nie rozdzielaj. Chyba, że młoda będzie przesadzać to wtedy powinnaś zainterweniować, ale mi się wydaje, że z twoimi świnkami będzie jak z moimi ;)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 18 lutego 2012, 0:03

Świnki nie walczą na śmierć, więc o to się nie bój. Ja bym przeczekała, dogadają się.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Michał 1
Użytkownik
Świnki morskie: KUBUŚ I MILUŚ.
Kontaktowanie:

Postautor: Michał 1 » 19 lutego 2012, 18:36

Po dwóch dniach odpuściłem bo myślałem że się wykończą a ja razem z nimi.Wystraszyłem się i je rozdzieliłem bo Kuba (większy) zębami rozerwał mniejszemu powiekę nad okiem:( Źle to wyglądało,dosłownie pół milimetra od oka.Byłem u weta ale powiedział że szkoda świnki usypiać żeby jej to szyć.Całe szczęście że goi się jak na psie.Bardzo się wystraszyłem.Nawet teraz jak je obie puszczam po pokoju 5na 5 metrów to się gryzą jak wariaty.Po prostu się nienawidzą jak najgorsi wrogowie.Dziś byłem w zoologicznym po jedzonko to myślałem że szlag mnie trafi bo widziałem jak 2 świnki razem bawiły się piłeczką.Spróbuje oczywiście ponownie ale muszę mieć wolne w pracy żeby je obserwować.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
asgoodasitgets
Użytkownik
Świnki morskie: Dyzio i Kuba :)

Były: Jacek, Pysia, Pysio [*]
Kontaktowanie:

Postautor: asgoodasitgets » 19 lutego 2012, 22:54

Wiem co czujesz bo u mnie jest bardzo podobna sytuacja od ponad 2 miesięcy. Także mam Kubę i także jest bardzo agresywny w stosunku do drugiego świnka, jest młodszy od Dyzia więc nic nie rozumiem... Był już rozlew krwi, wyglądało to dosyć groźnie i boję się próbować znowu. Też jak patrzę jak inne prośki żyją w zgodzie to mi się serce kraja... :(
mam nadzieję że Tobie się uda jakoś ich pogodzić.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 20 lutego 2012, 0:22

Jesli gryza sie az do krwi,to moze byc problem,niestety sa swinki,ktore nie toleruja towarzystwa,wtedy jedynie druga klatka :cry:

seagull
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: seagull » 20 lutego 2012, 11:57

już jest lepiej! :D młoda dalej czasami skacze z zębami na starszą, ale to raczej takie ugryzienie 'w powietrzu' i nie dosięga starszej:) ostatnio nawet się lizały nawzajem:) a rany na starszej okazały się nie od ugryzień (posądzanej przeze mnie niesłusznie) młodszej, tylko wynikiem brania antybiotyku. :(

Buttdozer
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Buttdozer » 21 lutego 2012, 11:18

Witam świniopaski i świniopasów :) .

Ze swojego doświadczenia wiem, że jest prawidłowość pomiędzy zachowaniami par świniaków.
1. W domu się gryzą
2. W sklepie są przyjacielskie

Przyczyna jest dość prosta. W domu świnki nie rywalizują ze sobą! W domu świnki rywalizują o właściciela/właścicielkę. W sklepie wieprzki nie mają stałego kontaktu z jedną osobą/dwiema osobami. Raz spróbowałem metody wymyślonej na podstawie obserwacji i podziałało idealnie. Kiedyś mając jednego wieprzka kupiłem drugiego, malucha. Szybko zaczęli się panowie gryźć, zgrzytać na siebie zębami, itp. Wywiozłem obu na "obóz integracyjny" ;) Po prostu do rodziców. Wystarczyły bodaj dwa lub trzy dni i były potulne jak baranki. Wydaje mi się, że reakcje agresywne pomiędzy wieprzkami wynikają z a) pewności siebie dotychczasowego mieszkańca klatki, b) stresu u nowego. Jednocześnie dochodzi najbardziej konfliktogenny czynnik, rozgrzewający i tak napiętą atmosferę - człowiek. Świniaki dodatkowo rywalizują o sympatię właściciela. Parę miesięcy temu metodę na pogodzenie wieprzów poleciłem znajomej i też się udało. Obecnie mam półrocznego wieprzka, któremu planuję niedługo dorzucić kompana. No i "obóz integracyjny" też jest już zaplanowany.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca