Witam świniopaski i świniopasów
.
Ze swojego doświadczenia wiem, że jest prawidłowość pomiędzy zachowaniami par świniaków.
1. W domu się gryzą
2. W sklepie są przyjacielskie
Przyczyna jest dość prosta. W domu świnki nie rywalizują ze sobą! W domu świnki rywalizują o właściciela/właścicielkę. W sklepie wieprzki nie mają stałego kontaktu z jedną osobą/dwiema osobami. Raz spróbowałem metody wymyślonej na podstawie obserwacji i podziałało idealnie. Kiedyś mając jednego wieprzka kupiłem drugiego, malucha. Szybko zaczęli się panowie gryźć, zgrzytać na siebie zębami, itp. Wywiozłem obu na "obóz integracyjny"
Po prostu do rodziców. Wystarczyły bodaj dwa lub trzy dni i były potulne jak baranki. Wydaje mi się, że reakcje agresywne pomiędzy wieprzkami wynikają z a) pewności siebie dotychczasowego mieszkańca klatki, b) stresu u nowego. Jednocześnie dochodzi najbardziej konfliktogenny czynnik, rozgrzewający i tak napiętą atmosferę - człowiek. Świniaki dodatkowo rywalizują o sympatię właściciela. Parę miesięcy temu metodę na pogodzenie wieprzów poleciłem znajomej i też się udało. Obecnie mam półrocznego wieprzka, któremu planuję niedługo dorzucić kompana. No i "obóz integracyjny" też jest już zaplanowany.