Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ile trwa zaaklimatyzowanie się świnki w nowym domku?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Ile trwa zaaklimatyzowanie się świnki w nowym domku?

Postautor: Sensibles » 6 maja 2012, 21:51

Najpierw radziłabym zacząć od oswajania na zasadzie "jedzenie z ręki", nie od razu głaskanie.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 6 maja 2012, 21:57

Sensibles pisze:Najpierw radziłabym zacząć od oswajania na zasadzie "jedzenie z ręki", nie od razu głaskanie.

Dokładnie :)
Ja po 3 dniach wyjęłam Gizmulkę i tak na 10-15 minutek codziennie + przysmaki z ręki. Po 2 tygodniach już podchodziła, lubiła się głaskać. Niestety trafił mi się typek, który nie daje się wyciągać, ale....
Milcia w 1 dniu już latała jak szalona i do dziś jej tak zostało, można powiedzieć, że przyjechała oswojona.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

jumi22
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi i Sisi
Kontaktowanie:

Postautor: jumi22 » 7 maja 2012, 17:41

Ja jeszcze nie miałam nigdy świnki więc może doświadczenia nie mam :P
Myślę, że czas zaaklimatyzowania/oswojenia świnki zależy też od tego gdzie została kupiona/jak jest nastawiona do człowieka.
Jeśli jest kupiona np. u hodowcy, który codziennie od małego brał maluchy na ręce itd. , to świnka szybko powinna się oswoić bo zapewne będzie przyzwyczajona do człowieka.
Jednak świnka kupiona w zoologicznym mogła by być bardziej dzika i osowiała (brak kontaktu z ludźmi, a nieraz nawet złe skojarzenia z nimi)
Tak tylko chciałam dodać ;)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 maja 2012, 21:30

Tak naprawdę najbardziej zależy to od osobowości świnki. Lucek z zoologa już po tygodniu był nieźle zadomowiony, a Piotruś tak naprawdę oswoił się dopiero niedawno - jest ze mną rok. No ale Piotruś, to Piotruś. Jest trochę, hm, autystyczny.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 7 maja 2012, 21:39

No ja mam oby dwie świnki od hodowcy i sory memory,ale,to zależy od charakteru.Coffe kompletnie nie oswojona,ani nie poskromiony bulwers,chociaż,że jest u mnie od trzech miesięcy,i do tego dość długi czas spędziła u hodowcy,bo 6-tego skończyła 6miesięcy :D .Natomiast Mocha jest o wiele bardziej strachliwa,ale czasem podejdzie,jak trzymam palce w klatce,w celu lizania i (coraz częściej)podskubywania.Ona 11 będzie miała 3 miesiące,a dwa jest u mnie.Ale z tym skubaniem to się nie dziwię,bo to taki wiek.Coffe jak miała 3 miesiące i akurat do mnie trafiła to strasznie skubała.Trwało to półtora miesiąca,może ponad,a teraz tylko wącha palec.Mocha od początku lizała,a skubać zaczęła jakoś teraz i to tak pożądnie :D .

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 maja 2012, 23:08

KaroKa pisze:No ja mam oby dwie świnki od hodowcy i sory memory,ale,to zależy od charakteru.Coffe kompletnie nie oswojona,ani nie poskromiony bulwers,chociaż,że jest u mnie od trzech miesięcy,i do tego dość długi czas spędziła u hodowcy,bo 6-tego skończyła 6miesięcy :D .Natomiast Mocha jest o wiele bardziej strachliwa,ale czasem podejdzie,jak trzymam palce w klatce,w celu lizania i (coraz częściej)podskubywania.Ona 11 będzie miała 3 miesiące,a dwa jest u mnie.Ale z tym skubaniem to się nie dziwię,bo to taki wiek.Coffe jak miała 3 miesiące i akurat do mnie trafiła to strasznie skubała.Trwało to półtora miesiąca,może ponad,a teraz tylko wącha palec.Mocha od początku lizała,a skubać zaczęła jakoś teraz i to tak pożądnie :D .
Matko... :shock:

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 7 maja 2012, 23:14

Gizmula mnie liże od zawsze, a Milcia miała taki okres, że skubała, całkiem mocno, teraz też się zdarza, ale bardzo rzadko.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 8 maja 2012, 19:14

No co? :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca