Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne stworzenie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Re: Dziwne stworzenie

Postautor: Cavialina » 25 marca 2014, 11:59

Takie cmokanie jak słychać na filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=xi9faT4kZnU

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Jakcie Torrance
Użytkownik
Świnki morskie: Grubas, Purkol
Kontaktowanie:

Postautor: Jakcie Torrance » 26 marca 2014, 9:47

No dokładnie przy takim cmokaniu moja świnia wpada w nerwy:)

Zauważyłem ostatnio, że robi sobie miejscówkę w kącie klatki... tylko, że ta miejscówka robi także za kibelek... i siedzi w tym wszystkim.. jak ją oduczyć? zbieram jej codziennie wszystko, ale też nie będę jej przecież kąpać co 2 dni :sad:

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 26 marca 2014, 13:49

Można świnkę nauczyć, że ten odgłos jest przyjemny. Jak już je z ręki to cmokaj podając jej jedzenie, po jakimś czasie zacznie kojarzyć ten odgłos z jedzeniem, przestanie się bać.

Można ją też nauczyć aby załatwiała się do kuwetki narożnej, przenoś w to miejsce wszystkie bobki aż zacznie sama się tam załatwiać. Ty masz odwrotny problem, nie chcesz aby załatwiała się w jednym miejscu, tam gdzie siedzi. Według mnie to brak towarzystwa jest problemem i to przez to Twoja świnka tak się zachowuje.

Obrazek

Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Roxi :)
Kontaktowanie:

Postautor: riviera » 26 marca 2014, 15:56

Moja Tosia chodziła przestraszona jak była jeszcze sama. Momentami stała nieruchomo ze strachu. Jednak odkąd ma koleżankę, zmieniła się o 180 stopni. Zaczęła jeść takie rzeczy, których wcześniej nie tknęła, jest śmielsza, ciągle skacze, biega, nie ucieka ode mnie. Zupełnie jak inna świnka. Towarzysz to jest najlepszy prezent dla świnki :P Może na początku będą jakieś sprzeczki, ale to normalne. Potem świnkom raźniej :) Dlatego jeśli masz taką możliwość, przygarnij drugą :)

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 26 marca 2014, 17:52

Można świnkę nauczyć, że ten odgłos jest przyjemny. Jak już je z ręki to cmokaj podając jej jedzenie, po jakimś czasie zacznie kojarzyć ten odgłos z jedzeniem, przestanie się bać

Dokładnie tak nauczyła się reagować moja świnka. Za każdym razem gdy miałam dla niej coś dobrego, to cmokałam. Teraz jak tylko słyszy ten odgłos, to wybiega nawet z ciemnego kącika i od razu kwiczy :lol:

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jakcie Torrance
Użytkownik
Świnki morskie: Grubas, Purkol
Kontaktowanie:

Postautor: Jakcie Torrance » 27 marca 2014, 8:25

Zacząłem wczoraj cmokanie a potem smakołyk do pyszczka, może rzeczywiście świniak się z tym ogarnie :)

Cavialina pisze:Można ją też nauczyć aby załatwiała się do kuwetki narożnej, przenoś w to miejsce wszystkie bobki aż zacznie sama się tam załatwiać.

Czy mam jej coś położyć w ramach tej kuwetki? Czy po prostu zgarniać boby do kąta klatki?

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 27 marca 2014, 15:22

W zoologicznym kupisz specjalną kuwetę narożną dla świnki. Możesz też położyć jakiś pojemniczek, cokolwiek podobnego, co się sprawdzi. Kuweta dla świnki nie jest koniecznością, bo ona i tak jest czystym zwierzątkiem, które głównie (jedne bardziej, inne mniej) załatwia się w jednym miejscu, najczęściej właśnie w kącie. Jednak podstawienie kuwety może ułatwić sprzątanie. Dla przykładu, u mnie w rogu klatki jest kuweta, żwirek jest wsypany tylko do niej, a na żwirku leży taka mata, żeby świnka stała na miękkim (moja też dużo czasu siedzi w kuwecie, bo lubi w niej jeść :]). Jak widzę, że się nazbierały bobki, to wystarczy je strzepać z tej maty. Myślę, że u Twojej świnki takie rozwiązanie też się sprawdzi.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca