Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 15:13
Jeżeli chodzi o karme, to można podawać jedna łyżkę stołowa dziennie.
Świeże warzywa i zielonki można podawać codziennie. Ja podaję moim swinkom takie warzywa i zielonki- papryka, koperek, pietruszka zielona, sałata rzymska, cykoria, seler naciowy, jarmuż, szpinak, liście kalarepy, ogórek, pęczek marchewki, rukola, bazylia, roszponka, brokuł. Próbowałam dawać moim swinkom miętę, ale im nie smakuje. Może twoim zasmakuje. Ogólnie dobrze jest dawać codziennie coś innego. Można na przykład wybrać 5-6 warzyw i raz dawać jedne, a raz drugie. Chodzi o to, żeby im się nie znudziły. Ogorka daje swinkom codziennie, bo zawiera duzo wody. Ale dawaj osobno, bo wytrąca witaminę C z innych warzyw.
Ogólnie to na pewno jest dłuższa lista warzyw i ziół, które mogą jeść świnki, ale ja daję moim akurat te. Na internecie łatwo można taką listę znaleźć. Trzeba oczywiście uważać, żeby nie dawać często warzyw wzdymajacych. Moim zdaniem 2 razy w tygodniu spokojnie można.
Na wiosnę i lato świnki będą wniebowzięte jak będzie świeża trawa, liście mniszka lekarskiego, babka lancetowata i szerokolistna, koniczynka, liście malin, truskawek, poziomek czy porzeczki.