Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa świnka - nic nie je / nie pije

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
ekstranoni
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi (gładkowłosa) Zuzia (Rozetka/Peruwiańska)
Kontaktowanie:

Re: Nowa świnka - nic nie je / nie pije

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 14:39

A i tak w ogóle jeżeli chodzi o tą wodę to świnka zaczęła pić z miseczki

Awatar użytkownika

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 14:53

O i jeszcze czy sama mata łazienkowa może być podłożem klatki ?

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 14:54

Bardzo się cieszę, że świnka pije! Spróbuję napisać w następnym poście wszystko, co wiem o opiece nad swinkami z mojego doswiadczenia. Daj mi chwilę :)

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 14:56

Pod mate łazienkowa proponuję pellet, bo jak świnka będzie sikać, to mocz wchłonie się w pellet. A jak nie będzie nic pod spodem, to świnka będzie siedzieć w moczu, bo niestety nie będzie miał się gdzie wchłonąć.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 14:58

Chyba, że jest to dywanik łazienkowy, który wchłania wodę. Wtedy będzie wchłaniał mocz. Ale mata łazienkowa niestety musi mieć jakieś podłoże. Oprócz pelletu dobrze się sprawdzi podkład chłonny.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 15:13

Jeżeli chodzi o karme, to można podawać jedna łyżkę stołowa dziennie.
Świeże warzywa i zielonki można podawać codziennie. Ja podaję moim swinkom takie warzywa i zielonki- papryka, koperek, pietruszka zielona, sałata rzymska, cykoria, seler naciowy, jarmuż, szpinak, liście kalarepy, ogórek, pęczek marchewki, rukola, bazylia, roszponka, brokuł. Próbowałam dawać moim swinkom miętę, ale im nie smakuje. Może twoim zasmakuje. Ogólnie dobrze jest dawać codziennie coś innego. Można na przykład wybrać 5-6 warzyw i raz dawać jedne, a raz drugie. Chodzi o to, żeby im się nie znudziły. Ogorka daje swinkom codziennie, bo zawiera duzo wody. Ale dawaj osobno, bo wytrąca witaminę C z innych warzyw.
Ogólnie to na pewno jest dłuższa lista warzyw i ziół, które mogą jeść świnki, ale ja daję moim akurat te. Na internecie łatwo można taką listę znaleźć. Trzeba oczywiście uważać, żeby nie dawać często warzyw wzdymajacych. Moim zdaniem 2 razy w tygodniu spokojnie można.
Na wiosnę i lato świnki będą wniebowzięte jak będzie świeża trawa, liście mniszka lekarskiego, babka lancetowata i szerokolistna, koniczynka, liście malin, truskawek, poziomek czy porzeczki.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 15:15

Świnki lubią też mieć coś do gryzienia. Korzeń mniszka lekarskiego, korzeń cykorii, korzeń topinamburu, gałęzie jabłoni czy gruszy super się sprawdza.

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 15:17

Dzięki :) Z ciekawości ile masz świnek? Widziałem na YouTube że ludzie urozmaicają dietę świnek różnymi ziołami/mieszankami ziół więc myślę że możne je dodawać... Wiesz może czy takie zioła zastąpią np: kolacje, śniadanie bo jak dlamnie wygląda na to ze nie, w sensie że lepiej podawać je jako coś ,,dodatkowego" takie ,,urozmaicenie" diety.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 15:19

Ja mam 4 świnki - Fibi, Lunę, Daisy i Maję. Wszystkie są cudowne i kochane!

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 15:22

Myślę, że chodzi ci o suszone zioła, tak? Ja kiedyś dawałam moim swinkom codziennie takie zioła. Uwielbialy je. Ale pani weterynarz powiedziała, że to jest sam popiół, nie mają w sobie żadnej wody i tuczą świnkę. Powiedziała, że można z nich całkowicie zrezygnować.
Ale to nie znaczy, że nie można ich w ogóle podawać. Świnki je uwielbiają, więc jak świnki są zdrowe, to można im dać od czasu do czasu kilka takich suszonych ziół.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca