Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świeżo po zakupie..

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świeżo po zakupie..

Postautor: Becia » 28 września 2011, 17:13

Ewentualnie możesz przemyć, ale jak są czyste, z dala od spalin samochodowych, to nie. Zobacz tylko, czy nie ma żadnych robaczków na listkach. :)

Awatar użytkownika

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 28 września 2011, 20:41

I nie dawaj ich mokrych pamiętaj!

Ps. Działałeś po przeczytaniu mojego posta? Czy sam na to wpadłeś? Ale tak szczerze 8-)

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 28 września 2011, 20:44

To dobrze, że już pije. Polecam spojrzeć na listki, czy nie ma na nich robaków, ew. lekko przemyj. Przy podawaniu sałaty z lodówki, pamiętaj, żeby wyjąć i ocieplić ją przed podaniem śwince!

Pozdrawiam,
Mango.

Awatar użytkownika
Domino
Użytkownik
Świnki morskie: Oskarek [*], Roxy
Kontaktowanie:

Postautor: Domino » 29 września 2011, 14:57

Mój Oskar też nie chcę pić z poidełka sam. Codziennie pokazuje mu gdzie jest woda to się napije,ale żeby sam się napił to nie. Zawsze gdy wracam ze szkoły to sprawdzam poidełko czy coś znikło, nic.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 września 2011, 14:59

Nie panikuj,na bank pije tym bardziej jak juz wie gdzie i jak,lepiej przyczaj sie kiedys tak,zeby Cie nie widzial i spokojnie go poobserwuj,zobaczysz ,ze pije :)

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 29 września 2011, 18:35

A dajesz mu owocki i warzywka?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 29 września 2011, 18:59

Domino pisze:Mój Oskar też nie chcę pić z poidełka sam. Codziennie pokazuje mu gdzie jest woda to się napije,ale żeby sam się napił to nie. Zawsze gdy wracam ze szkoły to sprawdzam poidełko czy coś znikło, nic.

Lucek też bardzo mało pije. Podawaj mu dużo ogórków, zawierają wiele wody.

Gucio01 pisze:A dajesz mu owocki i warzywka?

Litościuni...

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Zefir
Użytkownik
Świnki morskie: Helios
Kontaktowanie:

Postautor: Zefir » 29 września 2011, 19:05

Juz jest wszystko ok, chodzi troche po klatce, pije z poidełka, jak już się dorwie to cały pojemnik potrafi wypić.
Zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1. Podobno świnki wybierają sobie jeden kąt na załatwianie się, czy to normalne że mój świnek załatwia się we wszystkich, nawet w tym, w którym leży?
2.Jakiś spokojny ten mój prosiak.. jak go wypuszczę do zagrody to siedzi w jednym miejscu. Jak puszczę na dywan żeby biegał po domu to odrazu pod kanapę... gdy trzymam go na rękach wcale się nie rusza (jedynie schodzi żeby się "odlać" więc chyba jakiś tresowany :D)
Kiedy i czy w ogóle będzie sobie biegał, ale nie uciekał np. jak te świnki na filmikach na YT?

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 29 września 2011, 20:05

Zefir pisze:J
1. Podobno świnki wybierają sobie jeden kąt na załatwianie się, czy to normalne że mój świnek załatwia się we wszystkich, nawet w tym, w którym leży?

Tak robią króliki, ale zazwyczaj nie leżą w tym miejscu ( w kuwecie). Zazwyczaj świnki robią wszystko pod siebie. Jak Ci robi tylko w jednym kącie to masz szczęście kup kuwetę :D i już masz z główki "wielkie" czyszczenie całej klatki :D

Zefir pisze:2.Jakiś spokojny ten mój prosiak.. jak go wypuszczę do zagrody to siedzi w jednym miejscu. Jak puszczę na dywan żeby biegał po domu to odrazu pod kanapę... gdy trzymam go na rękach wcale się nie rusza (jedynie schodzi żeby się "odlać" więc chyba jakiś tresowany :D)

Ile jest u Ciebie? Podejrzewam, że jest zestresowany. Pod kanapą (pułeczą) czuje się bezpiecznie, bo ma daszek. No to fajnie, że Cię nie obsikuje :D Mój Gucio w raz w tym roku mnie zasikał :D taki stary dziad :lol:

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 29 września 2011, 22:31

Zefir, naprawdę, o tym wszystkim było już setki razy pisane, poczytaj forum.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”