Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy tak mogę zrobić ??

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Czy tak mogę zrobić ??

Postautor: vagina_denata » 5 marca 2013, 0:40

Filo pisze:Ej a dla 2 świnek dobra będzie klatka 70 cm.

Nie będzie, czy ty nie umiesz czytać?

Ale w sumie, jak kupisz te świnki to i tak zaraz zdechną, więc możesz je nawet w szufladzie trzymać.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 5 marca 2013, 14:17

Czemu ???

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 5 marca 2013, 19:49

Jezu! Jak mnie irytują ludzie, którym się tłumaczy sto razy a do nich i tak nie dociera! Chcesz mieć klatkę 70 cm to kup sobie chomika a nie świnkę morską! I to jednego chomika, nie więcej! Ty chciałbyś mieć pokój w którym ruszyć się nie możesz? Gdzie zmieściłoby Ci się tylko łóżko i nic więcej ? I w dodatku w takim pokoiku mieszkać jeszcze z drugą osobą? nie zamęczyłbyś się?! Świnki muszą biegać! Ruszać się! Jak chcesz mieć zwierzę to bądź odpowiedzialny, nie zamęczaj świnki dla własnego widzi mi się! Ja mam klatkę 120 cm na dwie świnki i po powkładaniu im zabawek, miseczek, kuwety mam wrażenie że im jeszcze trochę ciasno i wypuszczam je często na podłogę aby się wybiegały. Ja już sił nie mam po prostu.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 5 marca 2013, 22:16

No tak ty to wogle w cześniej pisali że w 70 mogę trzymać jedna świnkę a teraz że nie to ja sam nie wiem. A jedna taka słynna osoba z forum ma 60 i trzyma więc o co ci chodzi.

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 5 marca 2013, 23:32

To , że ktoś tak trzyma, to nie znaczy, że tak jest dobrze. I nie wiem skąd Ty tą "słynną" osobę wziąłeś. Dla jednej świnki MINIMUM to klatka 80 cm, dla dwóch MINIMUM to 100cm i to wartości niezmienne, w mniejszych klatkach trzyma się świnki, które są chore, czyli np mają złamaną łapkę, bo wtedy nie powinny się ruszać. Ile Ci trzeba tłumaczyć żeby dotarło ? Do tego po raz kolejny i nie ja pierwsze Ci tłumaczę, że świnki to zwierzęta stadne , więc muszą być conajmniej dwie, tak więc dla dwóch 100 CM TO MINIMUM! MI-NI-MUM! Więcej razy tłumaczyć nie będę bo mnie coś trafi chyba.

A świnki zdechną, bo chcesz za młode świnki zabrać od matki, a bez mleka matki nie ma szans , że przeżyją. Przez 4 tygodnie muszą mieć dostęp do mleka matki bez względu na to czy piją też wodę, czy jedzą już suchy pokarm, mleko musi być, bo inaczej nie będą się rozwijać.
Chcesz zabić swoją głupotą te zwierzaki, proszę bardzo. Chcesz je męczyć trzymając je w zbyt małej klatce. Rób co chcesz, poddaję się. Pewnie karmy też im nie dasz odpowiedniej, jak widzę Twoje zachowanie wobec nich, ale co tam. Ty będziesz miał je na sumieniu. Ja się poddaję. Miłych wizyt u weterynarza i patrzenia jak świnki się męczą. Ja już w tym temacie udzielać się nie będę, bo to nie na moje nerwy.

Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Świnki morskie: Jessi ;) fifi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Damian » 6 marca 2013, 15:47

KLATKA 70 JEST LEDWO DLA JEDNEJ ŚWINKI , A CO DOPIERO NA 2 !!!! JEŚLI SWINKA DOPIERO CO SIĘ URODZIŁA, TO NIE MOŻESZ ODEBRAC JEJ W PIĄTEK, SOBOTĘ CZY PONIEDZIAŁEK ! SWINKA MUSI BYC Z RODZICAMI 4 TYG! JEŚLI SAMIEC JEST NIE ODDZIELONY TO BĘDĄ KOLEJNE MALUSZKI .. SZKODA SWINEK ... A O PRACOWNIKACH ZOOLOGA, TO NIE BEDE SIE JUŻ WYPOWIADAŁ... i taka mała rada dla Ciebie, możesz zaczekaj z kupnem świnki, bo jak to czytam to ...

Obrazek

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 6 marca 2013, 19:03

Wiem jaka karma coś z verse laga .
A w 70 będę trzymał 1 świnkę inni trzymają w mniejszych.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 6 marca 2013, 19:07

A co do swinki to nie są w śluzie jak to wy odbieracie że świeżo po porodzie.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... BjfEMVRNu-
coś takiego jak ta mniejsza.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 6 marca 2013, 19:08

Jedna piła wodę czy one są za małe??

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 7 marca 2013, 9:49

Wiesz co moja świnka, która miała 1 dzień (była po porodzie, bo mi inna świnka urodziła) to już piła wodę i jadła stały pokarm, więc wiesz -.-
A co do świnki to nie są w śluzie jak to wy odbieracie że świeżo po porodzie.

Haha. Oczywiście, ze nie są w śluzie bo maluchy od razu po porodzie mastka wylizuje. Zrozum, mała świnka musi być przy matce minimum 3 tygodnie bo do tego czasu ssą mleko. Jeśli wcześniej je kupisz to ci na 1000% zdechną.
Druga rzecz; świnki to zwierzęta stadne! Jeżeli nie chcesz mieć 2 świnek to zaadoptuj 1 ale aspołeczną. Samotna świnka może popaść w depresje i będzie często chorować. Tłumaczymy ci (za przeproszeniem) jak krowie na zakręcie. Moja pierwszą świnkę kupiłam w zoologu to miała chora wątrobę i zdechła w wieku 2 lat, teraz dostałam 2 świnkę morską też z zoologa i ta ma grzybicę i była w ciąży! A nie będę tracić nerwów.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca