Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa świnka - nic nie je / nie pije

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
ekstranoni
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi (gładkowłosa) Zuzia (Rozetka/Peruwiańska)
Kontaktowanie:

Re: Nowa świnka - nic nie je / nie pije

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 15:26

O widzisz ludzie żyją w błędzie ja myślałem że te zioła dostarczają witaminy itp... a tu takie rzeczy

Awatar użytkownika

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 15:34

Jeszcze taka rada ode mnie, żeby uważać z podawaniem dużej ilości warzyw o wysokiej zawartości cukru. Zbyt częste ich podawanie może spowodować cukrzycę. Mówię z własnego doświadczenia. Sama na początku dawałam swinkom wszystko i po pewnym czasie okazało się, że mają wysoki poziom glukozy. Ale po zmianie diety już nigdy nie mieliśmy z tym problemu.
Pamiętaj, że każdy z nas, właścicieli świnek, był kiedyś nowicjuszem. Mimo, iż staraliśmy się robić wszystko jak najlepiej, to każdy z nas popełniał błędy. Ja też nie jestem idealna. Też robiłam rzeczy, które wyczytałam w internecie, a potem okazywało się, że wcale nie do końca tak bylo dobrze. Sam z czasem nauczysz się opieki nad tymi kochanymi zwierzątkami.
Już mogę powiedzieć, że masz dobre predyspozycje do opieki nad świnkami, bo pytasz. Nie boisz się poprosić innych o pomoc. Widać, że chcesz stworzyć im jak najlepsze warunki i dom. Brawa ci za to!

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 15:39

A jak ma na imię twoja świnka i ile ma miesięcy?

ekstranoni
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi (gładkowłosa) Zuzia (Rozetka/Peruwiańska)
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 15:43

Dziękuje za te miłe słowa :) Moja świnka jest rasy gładkowłosej ma na imię Fifi i ma coś około 2 miesięcy. Drugą chciałbym peruwiańską dlatego czekam aż ktoś tak ową będzie miał.

MorskiKnureczek
Użytkownik
Świnki morskie: Kamiś & Orzech
Kontaktowanie:

Postautor: MorskiKnureczek » 24 kwietnia 2025, 11:06

twoja swinka na pewno jest wystraszona zmiana otoczenia, to calkowicie normalne, ale dobrze ze chociaz zainteresowala sie jedzeniem. moje swinki, ktore obecnie maja 3 lata, przez pierwsze dwa dni prawie w ogole nie jadly, bo baly sie. ale nalezy pamietac ze juz 12 godzin bez jedzenia moze spowodowac nieodwracalne zmianby w ogranizmie, obserwuj swinke czy cokolwiek zjada, po kilku dniach powinno byc znacznie lepiej