Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

oswajanie świnki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: oswajanie świnki

Postautor: vagina_denata » 21 sierpnia 2011, 23:06

Jak ktoś jej będzie wisiał nad głową to nie wyjdzie, ale nie można zabierać śwince kryjówki, to ja jeszcze bardziej przerazi.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 22 sierpnia 2011, 8:05

Anitko, na wszystko przyjdzie czas. Daj śwince trochę czasu, a nie bierz ją od razu na ręce. Widocznie ma lękliwy charakter, cóż.
O, i to nie jest paraliż, paraliż to jakby świnka nie potrafiła ruszać np. łapkami ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 22 sierpnia 2011, 16:25

Domku najlepiej nie wyjmować, świnka potrzebuje jakiś azyl, w którym będzie się czuła bezpiecznie.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Tajemniczy gość...

Postautor: Tajemniczy gość... » 27 sierpnia 2011, 19:34

Witam! :)))))))))))))))
Znajduje się teraz gościnnie na tej stronie i potrzebuję odpowiedzi od osób które wiedzą jak się obchodzić ze świnką i mają ją już przez dłuższy czas.Będę miała pierwszy raz małego 6-miesięcznego świniaczka, rasa rozetka. Okazuje się, że jak byłam u właściciela to ta świnka była u tej osoby jak "u Pana Boga za piecem", a jak ja ją wzięłam na ręce to okazało się, że nie chce tak za bardzo ze mną przebywać. Boję się ,że jak będzie u mnie to tak będzie przez cały czas.
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam, Karolina

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 28 sierpnia 2011, 0:18

Przyzwyczai się do cb :)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 sierpnia 2011, 0:39

To normalne, że świnka nie pokocha Cię od pierwszego wejrzenia. Daj jej czas ;)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
keyka
Użytkownik
Świnki morskie: Koff & Niki
Kontaktowanie:

Postautor: keyka » 28 sierpnia 2011, 16:43

Też jestem w trakcie oswajania. Staram się kilka razy dziennie brać na ręce i głaskać. ;) To pewnie jeszcze trochę potrwa, ale już widać postępy w ich zachowaniu :)

Awatar użytkownika
Suzie123
Użytkownik
Świnki morskie: Negro i Rubio :) :D :*
Kontaktowanie:

Postautor: Suzie123 » 29 sierpnia 2011, 12:37

Ja mam swoją świnkę już 3 tyg , codziennie biorę ją na ręce daje smakołyki , głaszcze . Już jak otwieram lodówkę to kwiczy :D A poza klatką to straszna maruda :D Ehh... trzeba być cierpliwym!!!

Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji.

Mark Twain

wika1723
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: wika1723 » 9 września 2011, 12:25

Ja mam moją dopiero od 3 dni ,tez tak na początku robiła przyzwyczai się ,spoko :D
Ostatnio zmieniony 9 września 2011, 12:33 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie zaczynamy z duzej litery!,bledy

Anya

Postautor: Anya » 19 września 2011, 21:38

Witam. Ciesze sie ze znalazlam to forum bo nigdy nie mialam swinki i pomimo, ze duzo o nich czytalam to czasami nie wiem jak sie zachowac w stosunku do niej.
Mam swinke 3 dzien i wczoraj uciekla mi z klatk i nie chce wrocic. W nocy spala pod szafa bo tam czuje sie najbezpieczniej. Boi sie kazdego ruchu i szmeru i zastanawiam sie czy ja poprostu zlapac i na sile wlozyc do klatki?
Dzisiaj jakby mniej sie boi jak ja wabilam smakolykami to niepewnie podeszla i zjadla potem biegala po dywanie i skakala, kwiczala sobie radosnie ale jeszcze nie mozna jej glaskac. Coprawda oparla sie jedna lapka o mojego palca jak jej dawalam jedzenie ale kazde dotkniecie z mojej strony konczy sie ucieczka pod szafe.
Moze powinnam ja tam jeszcze zostawic i tylko polozyc jej kocyk bo tam sa tylko panele i moze zmarznie? Do klatki wchodzi jak mnie nie ma, ale narazie ma bardzo mala bo czekamy na przesylke.
Pozdrawiam
Ania

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca