Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Miakusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dokupic czy nie?

Postautor: Miakusia » 12 marca 2008, 21:43

Właśnie chcę iśc do weterynarza bo sama to raczej się boję ale nie wiem czy weterynarz będzie to wiedział bo jeden właśnie stwierdził że nie potrafi co dlamnie jest nienormalne.

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 13 marca 2008, 7:42

A napawdę musisz iść na czyszczenie uszu?
Zatkały sie, brudem czy coś takiego?
Bo jeśli nie, to naprawdę nie ma potrzeby, żeby ze świnią iść na wizytę - przecież to przeogromny stres dla niej. Szczególnie jak nic jej nie dolega.

A to, że weterynarz powiedział, że nie wie jak to zrobić, to mnie nie dziwi. Przecież taki od psa czy kota nie musi znać się na gryzoniach (co nie zmienia faktu, że podstawowe rzeczy powinien znać.) Chyba, że to był gryzoniowy. To wtedy jest nienormalne ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Miakusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Miakusia » 13 marca 2008, 11:54

Nie aą zatkane i nawet nie wiedziałabym czy są :zdziwiony: jak to można stwierdzic? a poprostu tak chciałam ją wziąśc profilaktycznie i wiem że to stres dlatego jeszcze myslę nad tym ale skoro tak piszecie to raczej nie pójdę a weterynarz chyba od kotów i psów i nie wiem czy u mnie znalazł by się taki z sepcializacją w gryzoniach pozatym masz rację bo cos tak banalnego wporównaniu z jakimś zabiegiem hirurgicznym powinna wiedziec.

Obrazek

Arya
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka+królik.Dołączanie.

Postautor: Arya » 26 marca 2008, 14:47

Otóż.
Wiele razy słyszę, że królik dogaduje się z świnką tylko do czaus aż królik nie dojrzeje, bo później ma większy terytorializm itd.
Znów myslę o świniach.Jako, że przed przemeblowaniem mojego pokoju( czyli jakies pierwsze swoje 5 miesięcy u mnie ) świnie by mieszkały w 80tce , a nie w 100tce to oczywiście bym je puszczała codziennie , przy 100tce też, ale przy 80tce bardziej mi na tym zależy.
Gdyby się polubiały z królikiem , albo tolerowały przynajmniej mogłyby biegać 8-12/24 h dziennie.W innym przypadku biegałyby max. 4 godziny.
I teraz pytanie.
Czy ktoś zna lub sam przeżył to, że świnie z ucholem tolerowały się na wybiegu ? Klatkę już przekreślam, ale zalezy mi na wybiegu.

Awatar użytkownika
Miakusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka+królik.Dołączanie.

Postautor: Miakusia » 26 marca 2008, 21:47

Nie wiem czy ci to pomoże ale w zoologicznych świnki są trzymane z królikami i jaknajbardziej się dogadują a widac że króliki są już raczej dorosłe.

Obrazek

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 26 marca 2008, 22:13

Ale Miakusia - czy zwierzęta w zoologikach trzymane są w takich warunkach, jak powinny?
Bardzo rzadko, jeśli w ogóle.

Na różnych forach spotykałam się z tym, że świnki puszczane są na wybiegu z królikami i najczęściej jest tak, że król robi swoje, świnie swoje, czasami się obwąchają i na tym się skończy.
Nawet jeśli królik okaże się zbyt charakterny, zawsze można zrezygnować ze wspólnych wybiegów..

Obrazek

Awatar użytkownika
Miakusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Miakusia » 29 marca 2008, 14:11

Wiadomo że nie i gdybym mogła to zabroniłabym otierania takich sklepów, ale też mysle że nie trzymali by zwierzą razem jakby miały się atakowac.

Obrazek

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 31 marca 2008, 8:10

Pewnie, że masz rację... Ale niestety zazwyczaj nikt nie patrzy jak królik zaczyna molestować prosiaka...

Obrazek

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 31 marca 2008, 22:12

No Arya :D

To zależy od tego, w jakim stopniu królik jest terytorialny, ponieważ często jest tak, że jeśli świnka przypadkiem wejdzie do jego klatki, czy zajrzy do jego miski, może się jej niegroźnie oberwać. Niegroźnie, bo świnki na ogół nie chcą walczyć z królikami i od razu odpuszczają. Napisałam "na ogół" ponieważ na 4 moje świniaki tylko jeden podejmuje się walki z królikiem, mało tego, królik często jako pierwszy odpuszcza. Pozwalam na to, bo wiem, że nie zrobią sobie krzywdy, nikt na nikogo sie nie rzuca, tylko królik powarczy, świniak postrzela zębami i na tym się kończy :) To jeśli klatka jest na podłodze, a świniak z królikiem jest puszczony po domu. U Ciebie jednak może być z tym problem, bo Łatek jest niewykastrowanym samcem. Jednak pocieszę Cię, że świnki zadowolą się bez problemu 4 godzinami jeśli będą miały setkę(jeszcze z hamakami itd. to już w ogóle bajer). U mnie to wygląda tak, że pogonią pół godziny, po czym każda położy się gdzieś pod meblem i już dłużej im się nie chce :P

Tyle, że Ty klatkę masz wysoko i tu problem może być w pewien sposób załatwiony, gdyż ani świnki nie będą miały możliwości wejść na terytorium królika, ani królik do świnek.Chyba, że wejdą do jego kuwety, no ale wiadomo- królik nie przesiaduje tam godzinami, więc może się nawet nie zorientować.

Ale podsumowując- powinny dogadać się/ ignorować na wybiegu, jednak najlepiej, gdybyś sprawdziła to na przykładzie innego świniaka. Może ma ktoś z Twoich znajomych i by Ci "użyczył"? A jeśli nie, to możesz sprawdzić jak reaguje na chomika(chyba pozytywnie?), bo relacje powinny wyglądać podobnie.

Arya
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Arya » 8 kwietnia 2008, 10:53

Hej Karuś :*
Tzn. ja już sama nie wiem.
Najpierw chciałam świnie...
ale jednak pomyslalam, że mogłoby się nie udać.
Bo jeśli to by wyglądało tak jak z chomikiem to tak - totalna ignorancja, a jak powącha Tośka przez kraty Łatek, to ma ochotę go ugryźć.
No i jak tak sobie pomyślałam, a zależało mi na towarzyszu dla Latka, to popatrzyłam na adopcje spk.
I jeśli uda mi się przekonac tatę, to Speedy najprawdopodobniej idzie do nas.
Także tego krolika nie ruszać<nunu!>, i trzymać kciuki by się udało :super: bo ja już po nocach kombinuje, jak tu przekonac tatę :mur: (ale chyba znalazłam idealny sposób, tak wiec teraz kciuki do góry, i trzymać :p )
A w przyszłości świniasy i tak pewnie będą ;)

Co do klatki Guffi.Mam wysoko, ale jak puszczam Łatka to klatka ląduje na dole :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca