Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Świńka i Papuga

Postautor: Karl Ruger » 6 listopada 2010, 8:56

Dokładnie. Nawet jeśli papuga przy nas będzie się zachowywać grzecznie i pomyślimy ,,Puścimy świnkę, to taka grzeczna papużka" nigdy tego nie róbcie!

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika

Anonymous

Re: Jak przekonac rodziców jeśli mam psa ?

Postautor: Anonymous » 1 grudnia 2010, 20:19

Mam ten sam problem. Ja powiedziałam mamie,że jeśli przeniesie papuge niżej(wisiała pod sufitem w klatce)to będę się nią opiekowała i to codziennie. Będę się wywiązywała z obowiązków szkolnych i domowych oraz przedstawiłam mamie zalety tego słodkiego gryzonia( Jest towarzyski,łatwo się oswaja, jest inteligentny i kochający) Aktualnie się zastanawia
a to już krok do przodu. Kiedyś nie chciała by o tym słyszeć :)

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 4 grudnia 2010, 12:57

No pewnie, że krok do przodu. Moja mama zawsze powtarzała że świnki śmierdzą, że trzeba im często sprzątać i że ja nie jestem odpowiedzialna. Robiłam co mogłam, uczyłam się, zdobywałam dobre oceny, sprzątałam w pokoju, odkurzałam dom, wychodziłam z psem. Pewnego dnia, ni z tego, ni z owego przyszła do mnie moja przyjaciółka-Martyna-ze swoimi dwoma świnkami-Mikim i Lukasem. Gdy przyniosłam mamie Lukasa (który ma trochę dłuższe włosy niż Miki) to mamę on urzekł i po kilku dniach razem z mamą znalazłyśmy idealną dla nas świnkę-Nadię. Moją mamę urzekają tylko długowłose... no ale jednak ;)

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Dobrusia
Użytkownik
Świnki morskie: Madzia Tomek
Kontaktowanie:

Postautor: Dobrusia » 8 grudnia 2010, 17:57

ja mialam operacje i w nagrode prosiaki dostalam :D z rodzicami powiedz jak mi kupicie prosiaka to bede codziennie sprzatac dom itp. dziala :tak:

Obrazek

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 9 grudnia 2010, 19:13

Nie trzeba mówić, bo niektórzy rodzice są tacy że nie wierzą, więc najpierw trzeba się postarać i na prawdę sprzątać dom...
Chociaż przecież to nie ma być tak, że rodzice skazują swoje dzieci na codzienne sprzątanie, odkurzanie itd. i za to im kupią coś w nagrodę. Owszem, każdy ma swoje domowe obowiązki ale nie wszystko naraz. Wystarczy pokazać, że potrafisz się opiekować żywym zwierzęciem.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: 2 świnka. samiec? samiczka?

Postautor: Sensibles » 11 grudnia 2010, 20:25

kasia17 pisze:Mam świnkę samiczkę i chcę kupić sobie drugą.
Ale jakiej płci :hmmm: ? I słyszałam też że po zakupie, 5 dni trzeba świnki trzymać oddzielnie?
proszę powiedzcie co trzeba zrobić!

Koniecznie świnka tej samej płci! W ogóle nie dopuszczaj do myśli takiej ewentualności, że mogłabyś mieć parkę! Jeśli nie znasz się na genetyce i nie jesteś zarejestrowaną, legalną hodowlą, to świnki przeciwnej płci nie ma co kupować. Chyba, że chcesz męczyć zwierzaka, to proszę bardzo. Ale nie sądzę, żebyś chciała określać się mianem pseudohodowli i męczyć gryzonie...więc kup najlepiej samiczkę.
Alternatywą jest także kupienie samca i wykastrowanie go, ale nie rób sobie tyle zachodu i nie przysparzaj kłopotów samczykowi - najlepiej kupić samiczkę i mieć problem "z głowy" .
Jeśli Twoja świnka jest młoda, to najlepiej pójdź do weterynarza, żeby określił płeć dokładnie. Nie może powiedzieć "to chyba samiczka". Musisz mieć pewność. Żeby później nie było tak, że kupisz samiczkę, a okaże się, że Twoja dotychczasowa świnka była samcem...nie możesz do tego dopuścić nawet w najgorszym wypadku.
Co do łączenia świnek, to dużo trzeba by pisać. Ale powiem jedno - przed połączeniem świnek poczekaj około tygodnia, żeby świnka się najpierw zaklimatyzowała, a później przystąp do próby łączenia prosiaczków.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 12 grudnia 2010, 9:58

Misiu12 pisze:Co do łączenia świnek, to dużo trzeba by pisać. Ale powiem jedno - przed połączeniem świnek poczekaj około tygodnia, żeby świnka się najpierw zaklimatyzowała, a później przystąp do próby łączenia prosiaczków.

Nie wiem, czy kiedyś to robiłaś, ale w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej.
Samotna świnka jest przestraszona. U mnie było tak, że nowe świnki były osowiałe, mało się ruszały, kiedy były same. Ostatnią świnkę, jaką sprowadziłam do domu na następny dzień postanowiłam zapoznać z resztą. Położyłam ją na kanapie i przyprowadziłam pierwsze najłagodniejszego samca- od razu było mruczenie :D I zupełnie nie ta świnka, kiedy poznała resztę- trzeba pamiętać, że świnki są stadne.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 12 grudnia 2010, 12:04

Tak, oczywiście świnki są stadne, ale świnka, która właśnie została oderwana od dotychczasowego domu i przywieziona do innego domu będzie przestraszona i zdezorientowana :)
Może z tym czasem czekania - tydzień - przesadziłam, ale według mnie powinno się poczekać 1-2 dni, żeby świna przede wszystkim poznała nasz zapach itd.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
kasia17
Użytkownik
Świnki morskie: Edzia-rozetka
Kontaktowanie:

Postautor: kasia17 » 13 grudnia 2010, 16:00

No wiem ale moja kuzynka kupiła sobie nie dawno 2.świnkę samiczkę do samiczki i się dziewczyny nie lubią. Musi je trzymać w osobnej klatce:( I właśnie dlatego powstrzymałam się od kupna 2 śwink ,zobaczę jeszcze, muszę poczekać i się zastanowić bo moja Edzia jest indywidualistką, i boje się że nie zaakceptuje 2 świnki (samiczki).

Edziunia;) Tequila-suczka, mieszana z owczarkiem niemieckim =D
Jazda konna i konie- to jest to!
http://www.ratujkonie.pl
http://www.pustamiska.pl

Awatar użytkownika
UKRAJNA
Użytkownik
Świnki morskie: tośa i lola;)
Kontaktowanie:

Postautor: UKRAJNA » 13 grudnia 2010, 16:46

ta sama płeć :tak:

pomyśl że jesteś małą bez bronną istotą.Co wtedy robisz?
nic bo nic nie możesz...........

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca