kasia17 pisze:Mam świnkę samiczkę i chcę kupić sobie drugą.
Ale jakiej płci :hmmm: ? I słyszałam też że po zakupie, 5 dni trzeba świnki trzymać oddzielnie?
proszę powiedzcie co trzeba zrobić!
Koniecznie świnka tej samej płci! W ogóle nie dopuszczaj do myśli takiej ewentualności, że mogłabyś mieć parkę! Jeśli nie znasz się na genetyce i nie jesteś zarejestrowaną, legalną hodowlą, to świnki przeciwnej płci nie ma co kupować. Chyba, że chcesz męczyć zwierzaka, to proszę bardzo. Ale nie sądzę, żebyś chciała określać się mianem pseudohodowli i męczyć gryzonie...więc kup najlepiej samiczkę.
Alternatywą jest także kupienie samca i wykastrowanie go, ale nie rób sobie tyle zachodu i nie przysparzaj kłopotów samczykowi - najlepiej kupić samiczkę i mieć problem "z głowy" .
Jeśli Twoja świnka jest młoda, to najlepiej pójdź do weterynarza, żeby określił płeć dokładnie. Nie może powiedzieć "to chyba samiczka". Musisz mieć pewność. Żeby później nie było tak, że kupisz samiczkę, a okaże się, że Twoja dotychczasowa świnka była samcem...nie możesz do tego dopuścić nawet w najgorszym wypadku.
Co do łączenia świnek, to dużo trzeba by pisać. Ale powiem jedno - przed połączeniem świnek poczekaj około tygodnia, żeby świnka się najpierw zaklimatyzowała, a później przystąp do próby łączenia prosiaczków.