Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Ju$ti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jak przekonac rodziców jeśli mam psa ?

Postautor: Ju$ti » 13 stycznia 2011, 18:28

No właśnie na razie zbieram.. :)

Mam tylko 50 zł, ale tak za msc będzie więceeeej bo mam urodziny :twisted: .
I myślałam , żeby uzbierać do urodzin jeszcze z 40 zł i kupić świnke w urodzinki. :D
Zobaczę co na to mama.
Na razie myśli.. :mrgreen:

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 13 stycznia 2011, 19:00

Jak powiedział, że myśli to pewnie się zgodzi :lol:
Za taką frekwencję należy Ci się prezent :D

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 13 stycznia 2011, 19:11

Fakt często jak rodzic mówi, że pomyśli to jest już po naszej stronie, ale musi odczekać chwile dla zasady. Tylko draż temat dalej jak ci zależy i nie daj plamy z innymi zwierzakami.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Awatar użytkownika
Ju$ti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ju$ti » 14 stycznia 2011, 19:29

No ciągle się upominam. :mrgreen:
Mam nadzieję , że mama w końcu ulegnie ^^.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Druga świnka...

Postautor: Sandi » 21 stycznia 2011, 10:00

Hej.
Mam jedną świnkę-Nadię, która mieszka sama w dużej klatce i nie ma towarzyszki, więc w lutym przyjedzie do mnie samiczka z hodowli Abraxas. Mam jednak wątpliwości co do zapoznania świnek-na początek chcę je zapoznać na neutralnym gruncie, czyli na podłodze w pokoju.Ale co potem ? Boję się, że gdy od razu wsadzę "nową" świnkę do klatki,Nadia się zezłości i ją ugryzie. Pomyślałam więc, że mogę zrobić tak, że postawię drugą klatkę zaraz obok klatki Nadii, a tam wsadzę "nową" świnkę. I przez jakieś 2 tygodnie będą się tylko wąchały przez pręty klatki, a tak to będą się bawić na neutralnym gruncie pod moją opieką.Po tych dwóch tygodniach włożę "nową" świnkę do klatki Nadii.
Co o tym sądzicie ? Dobry pomysł ? Bo zupełnie nie wiem co robić, jak przyjedzie druga świnka...

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofisia
Kontaktowanie:

Re: Druga świnka...

Postautor: Świnkowa » 21 stycznia 2011, 14:34

Ja sądzę ,że to dobry pomysł. :) Tylko wiesz...Żeby jakoś Nadia przyzwyczaiła się ,że nowa świnka do niej wchodzi...Na przykład ,że od czasu do czasu na chwilkę wsadzasz i tak coraz częściej...Na chwilkę pod nadzorem. No , chyba ,że będą się gryźć...Ale sądzę ,że Twój pomysł jest dobry. :)

Obrazek

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 21 stycznia 2011, 15:31

Dzięki ? Ktoś jeszcze się wypowie ? Chcę mieć pewność, że świnki nie będą nieszczęśliwe, jak będą się 2 tygodnie widziały tylko przez kratki i na wybiegu...

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 21 stycznia 2011, 16:10

Może napiszę wszystko co wiem o łączeniu świnek...
Ogólnie świnki powinno łączyć się na neutralnym terenie, na którym obie nigdy nie przebywały. Pomocna może okazać się wanna, ponieważ tam świnka nie ucieknie ci tak, że nie będziesz mogła jej złapać. Musisz przywyknąć, że na początku będą kłótnie pomiędzy świnkami i będą się nawzajem "gwałcić". To nieuniknione przy ustalaniu hierarchii. Pamiętaj jednak, że świnki mogą się podgryzać czy ganiać, ale gdy dojdzie do rozlewania krwi - jak najszybciej je od siebie oddziel, zanim będzie nieszczęście. A więc już tutaj piszę, że do łączenia przyda się gruba, np. skórzana rękawica - przy oddzielaniu świnek od siebie mogą ugryźć też Ciebie, a to nie jest przyjemne.
"Złączenie" klatek to generalnie dobry pomysł. Jeśli jednak łączenie będzie trwało tylko 3 dni - zdarza się tak - i poznasz, że świnki są już gotowe do zamieszkania w jednej klatce, to zrób to - wpuść obie do klatki Nadii. Jeśli jednak już się zaprzyjaźnią i będą spotykały się tylko na wybiegu, a w osobnych klatkach - przeżyją coś strasznego. Po prostu musisz rozpoznać, kiedy świnki są gotowe do mieszkania w jednym domku, a kiedy nie - to już kwestia intuicji.
Pozostaje jeszcze wersja początkowego umeblowania klatki dla dwóch świnek. Na początku, jak już pisałam, będą kłótnie i sprzeczki, a więc jeśli np. Nadia ma domek, to Kukurydzy też musisz go postawić. Inaczej Nadia będzie miała swoje schronienie, a Kukurydza też chciałaby się schować - Nadia nie wpuści i nieszczęście gotowe. Jeśli nie masz dwóch domków i nie możesz sobie na nie pozwolić - wyjmij w ogóle. W takim wypadku musisz dwa kąciki "zarezerwować" dla dwóch świnek - jeden kącik z legowiskiem Nadii, a drugi kącik dla Kukurydzy. Najlepiej sprawdzą się dwie miseczki z karmą, dwie z wodą...na początek. Później wszystko się ustatkuje i świnki nie będą potrzebowały takich operacji.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Abraxas
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich Abraxas
Kontaktowanie:

Postautor: Abraxas » 21 stycznia 2011, 19:16

Nie łącz klatek, nie wsadzaj jedną w drugą. Jak dla mnie nie ma to sensu. Puść małą do Nadi niech pobiegają po pokoju chwilę później daj je normalnie do klatki. Naładuj dużo sianka warzyw i owoców i zostaw je w spokoju na cały dzień, no chyba że będą bardzo świrować.... w co szczerze wątpię z samcami czasami jest problem ale to też da się załagodzić.

I będą żyły dłuuugo i szczęśliwie 8-)

Obrazek

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 21 stycznia 2011, 19:42

Mam taki sam problem.Moja świnka w marcu obchodzi swoje pierwsze urodziny,czyli ma rok.Mogę posiadać drugiego prosiaczka,ale mama nie jest pewna co do tego łączenia...W końcu Philip mógł się już przyzwyczaić do tej samotności...Wiem,że niektórzy swoje świnki,które miały po trzy lata,a nawet i więcej łączyli z młodszymi,ale każda siwnka ma inny charakter.Jedna jest samotna,druga zaś przeciwnie.
Wiem jak się łączy świnek,tylko nie wiem jak się zachowują świnki w czasie łączenia (głównie chodzi mi o samczyki)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca