Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Zakup towarzysza?

Postautor: Karl Ruger » 28 czerwca 2011, 20:35

Dziewczyny już wszystko za mnie powiedziały, ja tylko chcę dodać, że na pewno lepiej adoptować- za darmo, więcej dobrego zrobisz. Zarejestruj się na www.swinkimorskie.eu i wybierz sobie jakiegoś świniaka :)

Nie mogę się doczekać wspólnych fotek świniaka z Zulsonem :)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 28 czerwca 2011, 20:49

Nie każdy jest w stanie adoptować (formalności, rodzice itp.).

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 28 czerwca 2011, 22:53

Ale żeby kupić w zoologicznym też rodzice są potrzebni. Podpisanie jednej umowy i rozmowa z DT to nie jest nic strasznego i większość ludzi ucieka przed tym bo im się nie chce przez to przechodzić.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 29 czerwca 2011, 8:40

Cherry pisze:Podpisanie jednej umowy i rozmowa z DT to nie jest nic strasznego i większość ludzi ucieka przed tym bo im się nie chce przez to przechodzić.

Dokładnie :) Większość boi się tej 'strasznej' rozmowy, myślą, że to będzie coś w stylu testu ustnego, ale z tego co wynika z wypowiedzi mojej znajomej, to tylko przyjemna pogawędka, pokonwersowanie nie tylko o świnkach, ale również o innych rzeczach, poznanie siebie. Tylko musi to być przeprowadzone z osobą pełnoletnią ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 30 czerwca 2011, 11:49

Generalnie zgoda rodziców nie jest mi potrzebna, duża już jestem ;) (przynajmniej wiekiem). Co do Waszych rad to wciąż mam wątpliwości czy dwoch samców nie będzie nadmiernie znaczyło terenu, natomiast pomysł z kastrowaniem Zulsona średnio mi pasuje. To jest jednak zabieg, ryzyko jest zawsze a nie chciałabym mu przysparzać stresów. Jak na razie wiem tylko, że jeśli Zulson dostanie kolegę to na pewno młodego/małego. Podejrzewam, że w ten sposób hierarchia zostanie z góry ustalona (przynajmniej póki maluch nie podrośnie).

Co do samego kupna/adopcji to naprawdę nie chciałabym się wdawać tu w polemiki na ten temat i proszę o uszanowanie mojego prawa do wyboru wyjścia, które będę uważała za najlepsze. Dlatego też prosilabym o ograniczenie się z radami na ten temat ;).

Poza tym kwestia tego, czy Zulson będzie w ogóle mial kolegę nadal jest otwarta. gdyż jest w niej wiele aspektów do rozważenia :).

---
A swoją drogą to zapomnialam dodać,że Zulson już ma "kolegę", gdyż weszłam w posiadanie myszy, która właśnie wesoło biega po klawiaturze swoją drogą :).

Obrazek

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 30 czerwca 2011, 12:30

Czy samczyki będą znaczyć teren czy nie - tego się nie da przewidzieć, bo to zależy od ich charakteru. Moi panowie nie znaczą terenu.
Nawiasem mówiąc myszy też są stadne - a właściwie samiczki. :)

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 30 czerwca 2011, 18:11

Moi chłopcy też nie znaczą. Ba, wcale nie sikają na dywan, co jest dla mnie miłym zaskoczeniem ;)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 30 czerwca 2011, 19:02

Hehe vagina_denata zazdroszczę :). Z Zulsonem mimo zakupu kuwety narożnej mam nadal kłopot :<.

Cherry wiem, że myszy są stadne :). Moja mysz obecnie przebywa z drugą, której dni są raczej policzone no ale. A mysza trafiła do mnie przypadkiem, nie planowałam jej zbytnio :).

Obrazek

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 30 czerwca 2011, 19:42

Ja moich świnek nigdy nie nauczę sikać do kuwety, oni po prostu nie chcą i tyle i nie mają zamiaru ze mną się kłócić :D

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 30 czerwca 2011, 20:11

Cherry pisze:Ale żeby kupić w zoologicznym też rodzice są potrzebni. Podpisanie jednej umowy i rozmowa z DT to nie jest nic strasznego i większość ludzi ucieka przed tym bo im się nie chce przez to przechodzić.

Po co rodzice są potrzebni żeby kupić w zoologicznym :roll: ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca