Najlepiej gdybyś kupił młodego samczyka (lub najlepiej adoptował). Na pewno będzie walka o terytorium, ale gdy jeden świnek będzie młodszy, to ustąpi starszemu i się pogodzą.
Pusia- 02.06.2004-12.12.08 To ty byłaś ze mną przez te najlepsze lata, To ty lizałaś moją twarz, gdy z oczu ciekły mi łzy. I mimo to, że ciebie już ze mną nie ma, W moim sercu na zawsze pozostaniesz tylko Ty... ;*
Napisałam, że na pewno będzie walka o terytorium ALE jeśli drugi świnek będzie młodszy, to ustąpi starszemu.. Na samcach się średnio znam, ale co jak co, wiem że się kłócą o terytorium, samiczki zresztą też. Ale jak jedno jest młodsze, to starsze się nim zaopiekuje.
Pusia- 02.06.2004-12.12.08 To ty byłaś ze mną przez te najlepsze lata, To ty lizałaś moją twarz, gdy z oczu ciekły mi łzy. I mimo to, że ciebie już ze mną nie ma, W moim sercu na zawsze pozostaniesz tylko Ty... ;*
Nie ustapi, bo nie bedzie walki, nie mozna ustapic w konflikcie ktorego nie ma. A gdy mowa o doroslych swinkach nie ma znaczenia wiek dominujacego tylko charakter.
Dobrze, poddaje się, kłócić się nie będe . Z samcami do czynienia nie miałam, sugerowałam się moją zdobytą wiedzą, widocznie jest mała . Tak czy inaczej jeśli autorka nabędzie młodego samczyka, to powinny żyć w zgodzie.
Do starszego samczyka dołącz samczyka maxymalnie 2 miesięcznego. Młodszy podporządkuje się starszemu i nie powinno być problemów, ale... No właśnie jest ale - jak samczyki zaczną dojrzewać mogą przestać się tolerować. Może to nastapić w dowolnym momencie (nie ma jakiejś okreslonej granicy wieku) lecz równie dobrze mogą żyć w miłości do końca zycia. Jednak musisz wiedzieć i byc przygotowana - zawsze jest to ryzyko, że trzeba będzie ich rozdzielić.
Można do dorosłego samca dołączyć młodeszego - najlepiej maksymalnie 2 miesięcznego. Młody powinien bez problemów podporzadkować się starszemu, ale musisz być przygotowana, że jak mały zacznie dojrzewać mogą zaczać się kłócić. Niestety czasami tak bywa.
Tak możesz, ale musisz pamiętać że samiec od dnia kastracji musi odczekać 6 tygodni aby całkowicie pozbyć się nasienia, w tym czasie nie możesz łączyć go z samiczkami, ale po półtorej miesiąca można jak najbardziej.