Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Bójki samców

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Aroniaa
Użytkownik
Świnki morskie: Fernando i Manuel
Kontaktowanie:

Bójki samców

Postautor: Aroniaa » 25 sierpnia 2024, 0:03

Cześć. Jeden z moich prosiaczków ma około trzy i pół roku, a drugi 5 miesięcy. Małego (Bueno) adoptowałam z hodowli gdy miał 10 tygodni. Mój starszy prosiaczek - Fernando, wtedy został sam po utracie przyjaciela. Są razem od początku maja. (Fernando był miesiąc sam po tym jak odszedł Manuelek)

Gdy przywiozłam do domu małego, Fernando go bardzo łagodnie i przyjaźnie przywitał. Lizał go po uszkach i kładł się bardzo często obok małego. Dodam, że "łączyłam" ich na neutralnym terenie przez około godzinę, po czym dałam ich obu do nowej klatki z nowymi kocykami. Nie było problemu.

Teraz, gdy mija 4 miesiące jak są razem zaczyna się problem.

Od tygodnia trwają walki. Szczękanie zębami, popiskiwania, szturchania, wydłubywanie sobie sierści, aż dochodzi do bójek. Starszy - Fernando, ma już parę strupków od ugryzień (lekarz zalecił octanisept i trybiotyk na ranki)
Raz leżą obok siebie i śpią, a raz są takie akcje że aż jestem w szoku. Jedza wspólnie warzywa z miski czy suchą karmę a za 5 minut akcja. Raz mały gania za starszym, za chwilę role się zmieniają.

Dziś drugi raz w ciągu tygodnia rozdzielam ich osobno do innych klatek. Nie jestem w stanie w nocy ich ciągle pilnować żeby jeden drugiemu nie zrobił większej krzywdy. Jest różnie, cały dziś spokój, mam rażenie że już im przeszło, a później z godzina dwie wojen.

Dodam, że mam klatkę 110x50. Wyciągnęłam leżaczki i tunele, zostawiłam jedno poidełko i jedną torbę z siankiem. Sucha karma w jednej misce i warzywa też w jednej.

I UWAGA! POTRZEBUJĘ WASZEJ PORADY
Nie chce mieć ich w osobnych klatkach bo się nigdy już nie dogadają. Boję się trzymać ich razem.
Czy jest szansa na pogodzenie ich? Czytałam dużo o tym. Ale boję się że będą wieczne wojny.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Świnki morskie: Za TM: Rosie [*], Malibu [*], Pigwa [*], Baranek [*],
Moje stadko: Kahlua, Mercedes i Tequilla
Kontaktowanie:

Re: Bójki samców

Postautor: MajaiRosie » 25 sierpnia 2024, 17:06

Młody jest teraz w takim wieku, że walczą o dominacje.
Rozdzielanie ich raczej pogłębia problem, niż pomaga.
Proponowałabym spróbować tak: zapewnić większą klatkę (przy 2 samach 120cm długości to raczej totalnie minimum, tutaj zaleciłabym nawet większą. Co najmniej 2 poidła, 2 miski, wszystkiego co najmniej 2 jak nie więcej. Do tego schronienia osobne, ale nie typu domki, tylko np. hamaki, daszki - coś z czego łatwo uciec gdy drugi będzie przeganiał. I dać im czas. Jeśli widzisz że zaczyna się akcja, czyli świnki mocno się szarpią (nie same gonienie i piszczenie, ale gdy już pójdą w użycie zęby), możesz spryskać agresora wodą z psikacza, by się delikatnie ocknął.
Natomiast jeśli jest to tylko gonienie z różnymi dźwiękami, ale nie ma poważnych ran, to bym się za mocno nie przejmowała :) Taka jest ich natura, jedynie co to właśnie zwiększyć im przestrzeń do życia.