Postautor: swinki4 » 10 grudnia 2024, 10:33
Hmmm szczerze powiedziawszy, to pierwszy raz słyszę taki dźwięk u świnki. Starsza rzeczywiscie wygląda, jakby nie była zadowolona z towarzystwa młodej świnki. Jakby ją irytowała. ALE! Ale nie widać rozlewu krwi, nie widać śladów bójki. To, że Doris zaczyna piszczeć i uciekać oznacza, że po prostu chce mieć święty spokój i daje znać, żeby ta druga się odczepiła. Jedna z moich świnek, które mam już 4 lata (więc znają się bardzo dobrze) zrobiła się ostatnio trochę nachalna w stosunku do drugiej. I ta druga też ma dość ciągłej uwagi ze strony pierwszej i też piszczy i ucieka od tamtej, bo potrzebuje spokoju. Także jak widzisz może się to zdarzyć nawet w grupie, która zna się całe życie.
Podejrzewam, że obie świnki są w tej samej klatce, w której wcześniej mieszkała sama Doris. Może być tak, że Doris ma teraz za mało miejsca. Wcześniej miała klatkę tylko dla siebie, a teraz musi ją dzielić z inną świnka. Moja rada jest taka, żeby spróbować im powiększyć klatkę i dodać kilka miejsc, w których mogą się schować. Myślę, że wtedy Doris będzie się lepiej czuła. Poszukaj przykładów w internecie jak można zrobić własną klatkę DIY, bo te gotowe są dobre na początku, jak świnki są małe. Ale gdy dorosną, to potrzebują jednak więcej miejsca. Nie rozdzielaj świnek, jeżeli się nie biją do krwi. Myślę, że większa przestrzeń pomoże.