Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa świnka - nic nie je / nie pije

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
ekstranoni
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi (gładkowłosa) Zuzia (Rozetka/Peruwiańska)
Kontaktowanie:

Nowa świnka - nic nie je / nie pije

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 7:21

Witam. Zakupiłem wczoraj świnkę morską gładkowłosą przyjechałem z nią do domu gdzieś o 17 od tej pory nic nie jadła ani nie piła. Dałem jej 2 rodzaje karmy a ona tylko ją podzuibała jak kładłem się spać. To normalne czy się nam niepokoić?

P.S. Prosił bym o jakieś rady w oswajaniu

Awatar użytkownika

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nowa świnka - nic nie je / nie pije

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 9:38

Twoja świnka jest najprawdopodobniej przestraszona zmianami i nowym miejscem. Miałam dokładnie ten sam problem. Wzięliśmy do domu nową świnkę. Była młoda, miała 7 miesięcy. Też nie chciała nic jeść i pić. Ciągle się chowała i bała się wychodzić. Byłam z nią nawet u weterynarza, ale zdrowotnie wszystko było ok. Postanowiliśmy szybciej zakończyć okres kwarantanny i połączyliśmy ja z naszą drugą świnka. W tym momencie świnka zmieniła się o 180 stopni. Zaczęła biegać i piszczeć jak szalona! Była bardzo szczęśliwa, że miała towarzystwo. Zaczęła jeść i pić. We wszystkim naśladowała druga świnkę. Na początku bała się jeść nieznane rzeczy, więc jadła tylko to, co jadła druga świnka. Nawet zabierała jej jedzenie z buzi :) Po jakimś czasie jadła już wszystko samodzielnie.
W moim przypadku pomogło połączenie świnki z drugą świnka. Naprawdę zmiana w zachowaniu nastąpiła w ciągu jednej sekundy! Nie żartuje! Jeżeli masz możliwość, to weź druga świnkę tej samej płci i połącz je. Świnki będą szczęśliwe, że mają towarzystwo.
A póki co, zaznacz na poidelku, ile jest w nim wody i w ten sposób będzie wiadomo, czy świnka pije. Dodatkowo daj śwince blisko jej miejsca chowania się jedzenie. Daj sianko i trochę karmy (nie za dużo). Daj jej warzywa. Zapamiętaj, jakie warzywa i ile dostala, żeby potem było wiadomo, czy coś zjadła.

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 9:48

Dziękuje bardzo za pomoc. Mam w planie zakupić 2 świnkę morską najwcześniej jutro (bo będzie dostawa do sklepu zoologicznego). Spróbuje twoich rad. I kto wie może połączenie ich razem pomoże. Pozdrawiam.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 9:54

Super, że będą dwie! Jestem pewna, że się rozkręcą :) A póki co, tak, jak napisałam, niech ma jak najbliżej jedzenie. Skoro boi się wychodzić, to niech chociaż je w ukryciu.

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 9:56

Super! To działa zaczęła jeść na razie tylko sianko ale to już sukces :) Dziękuje.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 9:58

Ekstra! Bardzo się cieszę!

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Świnki morskie: Za TM: Rosie [*], Malibu [*], Pigwa [*], Baranek [*],
Moje stadko: Kahlua, Mercedes i Tequilla
Kontaktowanie:

Postautor: MajaiRosie » 9 stycznia 2025, 10:21

Zamiast kupować ze sklepu polecam adoptować świnkę. Jest mnóstwo czekających na domek, a kupowanie ze sklepu wspiera pseudohodowle, rozmnażanie niehumanitarne, choroby genetyczne czy chociażby kazirodztwo...

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 11:11

Ekstranoni, daj znać za jakiś czas, co ze swinusia. Napisz też jak się przyjęła druga świnka. Pamiętaj, że przez kilka pierwszych dni mogą nawet nie zwracać na siebie uwagi, bo obie będą zestresowane nowym miejscem. To jest normalne. I proszę cię, nie zrażaj się wypowiedziami innych osób. Każda świnka zasługuje na cudowny dom.
Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania i będę umiała ci pomóc, to bardzo chętnie to zrobię. Po to powstało to forum, żebyśmy się wspierali nawzajem i sobie pomagali, a nie oceniali i krytykowali.
Życzę powodzenia i czekam na wieści o swinkach. :)

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 11:50

MajaiRosie Świnka została zabrana od osoby której się one rozmnożyły. Niestety druga raczej będzie z sklepu zoologicznego.

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 9 stycznia 2025, 11:51

Dziękuje za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2025, 13:33 przez ekstranoni, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca