Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

oswajanie świnek

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
mvtys.k
Użytkownik
Kontaktowanie:

oswajanie świnek

Postautor: mvtys.k » 9 stycznia 2025, 15:36

Witam, 3 dni temu kupiłam dwie świnki morskie (2 samce), odkad je mam cały czas się chowają. Wiem że to może być związane ze strachem, nowym otoczeniem i nowymi zapachami. Chciałabym je oswoić aby się mnie nie bały. Jak zrobię najmniejszy ruch w ich stronę, bądź poruszę się delikatnie w ich pobliżu natychmiast się chowają i się nie ruszają. Świnki normalnie piją i jedzą, jak tylko nie wyczują ruchu. Próbowałam dawać im delikatnie rękę do klatki z ich ulubionym jedzeniem, ale one natychmiast uciekają albo sztywnieją i nie mają zamiaru nawet podejść. Macie jakieś rady dotyczące oswajania? Chciałabym je wziąć na ręce żeby delikatnie już mogły się oswajać ze mną i z nowym terenem, lecz nie wiem czy jest to dobry pomysł. Świnki mają wybieg 120 cm, więc mają swobodę poruszania sie, lecz wybierają tylko wybrane miejsca w których chodzą. Potrzebuje rady co do nich, co myślicie? Jedna świnka ma 2 miesiące, a druga 3. Więc są malutkie

Awatar użytkownika

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: oswajanie świnek

Postautor: swinki4 » 9 stycznia 2025, 20:14

Miałam bardzo młode świnki (2,5 lub 3,5 miesiąca) i taką, która miała 2 lata, kiedy je wzięłam. Te młode bardzo wolno się oswajały. Ta starsza oswoiła się szybciej. Starszą łatwiej było przekupić jedzeniem. :) Niestety świnki oswajają się wolno. Potrzebują dużo czasu - czasami nawet wiele miesięcy. Moja rada jest taka, żebyś przy nich siedziała. Niech przyzwyczajają się do twojego towarzystwa, głosu. Próbuj na początku dawać im jedzenie, ale przez kratki. I nie zniechęcaj się jak nie będą podchodziły. Po jakimś czasie zobaczą, że nie dzieje się im krzywda i zaczną do ciebie podchodzić. W tej chwili przerażają je wszystkie dźwięki, bo są one dla nich nieznane. Trzeba też pamiętać, że niektóre świnki lubią się głaskać, inne niestety nigdy nie będą lubialy.