Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Podnoszenie świnki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
ekstranoni
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi (gładkowłosa) Zuzia (Rozetka/Peruwiańska)
Kontaktowanie:

Podnoszenie świnki

Postautor: ekstranoni » 11 marca 2025, 13:37

Witam, mam świnki od około 2 miesięcy i mam problem z podnoszeniem ich. Jak to robicie ? Jedna z moich świnek bezproblemowo da się podnieść jak ją chwilę pogłaskam ale druga biega jak szalona... Co zrobić aby ta druga dawała się podnieść? Oczywiście po dłuuugim czasie biegania i łapanie w końcu uda mi się ją złapać żeby na przykład wysprzątać klatkę itp. Macie jakieś rady co zrobić aby świnka się ,,grzecznie" podnosiła? I jak najlepiej ją podnosić bo słyszałem że podnoszenie za brzuszek nie jest wskazane tylko że nie mam wyboru jeżeli ciągle mi ucieka a klatkę w końcu trzeba wysprzątać.

Awatar użytkownika

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Podnoszenie świnki

Postautor: swinki4 » 11 marca 2025, 16:20

Najlepiej użyć tunelu materiałowego. Kiedy świnka jest w środku, to zasłaniasz oba wejścia rękami i podnosisz tunel. Wtedy możesz przenieść świnkę tam, gdzie potrzebujesz.
Można tez użyć kartonu po butach. Zrobić wejścia i zasada jest ta sama- jak świnka jest w środku, to zasłaniasz wyjścia i podnosisz.
Ja do podnoszenia świnek, które nie chcą być podnoszone używam dwóch tuneli wiklinowych. Otaczam świnkę dwoma tunelami, kładę je pionowo, robiąc "ściany" i stamtąd podnoszę świnkę jedną ręką biorąc pod brzuch, a drugą pod pupę.