Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne zachowanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.

Czy wasze świnki wchodzą pod siebie?

Tak
3
30%
Nie
6
60%
Sporadycznie
1
10%

Liczba głosów: 10

Awatar użytkownika
anka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie

Postautor: anka » 13 lutego 2008, 15:49

Gdy biorę Gizia na ręce a mój tata bierze Ewoxa ,to mały od razu idzie do Gizia i wchodzi pod niego.Gizio się wnerwia ale jeszcze nic małemu nie zrobił. Ewox już raz ( nie wiem jakim cudem :zdezorientowany: ) wszedł pod Gizia i tam siedział :zaglada: Musiałam wsiąść Gizma , bo inaczej by chyba małego udusił. Czy to jest normalne u małych świnek ?Myślałam może ,że mały chcę mleka i myśli ,że Gizmo to jego matka? Proszę o szybką odpowiedź. Anka

Bardzo kocham moje zwierzaczki :*
28.09.07r. (*) Nemo miał 10 miesięcy...
21.02.08r.(*)Ewox...był u mnie zaledwie 2 tygodnie...a i tak zdążyłam Go pokochać nad życie...TĘSKNIE!

Awatar użytkownika

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie

Postautor: Brila » 13 lutego 2008, 17:13

To nie jest, że chce mleka, mój Nike też tak robił. On po prostu ma zaufanie do starszego kolegi i chowa się pod niego, ponieważ nie ufa Tobie i nowemu miejscu . Gdybyś trafiła do zamkniętego pomieszczenia w którym stoi inna dziewczynka w Twoim "gatunku", a w około kręcą się same wielkie potwory, czyje towarzystwo byś wybrała ?

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Awatar użytkownika
anka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: anka » 13 lutego 2008, 19:18

Przed chwilą gdy puściłam Gizia i Ewoxa na dywan to na początku było wszystko OK.Mały robił dosłownie wszystko to co Gizio itp. Ale pod koniec Gizio zaczął wącha,podgryzać,lizać ? małemu tyłek , a potem zaczął piszczeć choćby chciał jeść ( gdy chciałam mu dać ogórka to się do mnie odwrócił tyłem :wow: . Piszczał o wiele głośniej i piszczał tak chyba z 2 minuty na okrągło.Co to może oznaczać?
Pozdrawiam Anka

21.02.08r.(*)Ewox...był u mnie zaledwie 2 tygodnie...a i tak zdążyłam Go pokochać nad życie...TĘSKNIE!

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 13 lutego 2008, 21:20

Z tym kręceniem się dookoła tyłka to normalne, Gizio w ten sposób określa płeć swojego kolegi i poznaje, czy to na pewno on. A z tym piszczeniem ... nie wiem. U mnie Nike non stop wącha Kubusiowi tyłek, za każdym razem jak się spotkają, więc akurat tu nie ma powodu do zmartwień :)

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Awatar użytkownika
anka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: anka » 14 lutego 2008, 12:06

No z tym wąchaniem też tak myślałam. Ale o co chodzi z tym piszczeniem?
Proszę o szybką odp. Pozdrawiam Anka

Kwiczuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kwiczuś » 21 lutego 2008, 13:06

Świnka głośno piszczy kiedy czegoś bardzo od ciebie chce .Ale najczesciej to jest wołanie o jedzenie.
Jak świnka nie widzi swojego kolegi to rozpaczliwie piszczy dopuki on do niego nie przyjdzie lub jak go nie znajdzie :)

Obrazek

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 14 kwietnia 2014, 16:55

mój samczyk jak się go głaszcze to gulgocze jak woda ogotwana i jak pogłaszcze go po tyłku to podnosi ten tyłek do góry i zadziera łepek do góry. co to może oznaczać? Mój chłopak się śmieje, że "robie Georgeowi dobrze" :O

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 14 kwietnia 2014, 19:17

Czy ten dźwięk to takie jakby gruchotanie/chrobotanie/mruczenie? Jeśli tak, to oznacza zadowolenie. :) Gdzieś w necie widziałam zbiór nagrań świnkowych odgłosów z opisem, co oznaczają. Może być pomocny w określeniu, co Twój świnek ma do powiedzenia.

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 21 kwietnia 2014, 9:49

też tak myślałam, ale tak samo grucha/gulgocze jak sie chowa do domku gdy się boi i dlatego głupieje przy jego zachowaniu bo nie wiem o co mu chodzi gdy tak robi ;)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 21 kwietnia 2014, 18:19

A gdy zadziera glowke do gory to tak jakby pcha nia reke? Jesli tak, to to nie jest zadowolenie. Jesli nie i jestbto ten dzwiek, o ktorym mysle, to zadowolenie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca