He, he, to śpiew naszego Małego :rotfl: W sumie nie wiadomo, co oznacza taki śpiew, kiedyś gdzieś czyttałam o dwóch teoriach: 1. Śpiew godowy 2. Śpiew jest wynikiem zagrożenia terytorium
Osobiście, jeżeli miałabym wybierać, obstawiam to drugie, bo śpiew pojawiał się często przy dołączaniu kolejnej świnki.
Kilka dni temu własnie coś takie udało mi się usłyszeć. Również w nocy. Z ciekawości wstałem, żeby zobaczyć, która tak "śpiewa". Niestety po tym przestała...
Tak, to jest ,,śpiew samca'' oznacza, że świnka ma dobrze, jest szczęśliwa Sami zobaczcie: http://swinkimorskie.org/download.htm Są tam różne odgłosy świnek morskich
Moja świnka Ivana robi dokładnie to samo i też w nocy . Na początku myślałam ze to jakiś ptak wleciał do pokoju było potem co noc to się powtarzało . teraz to nie takie częste ale no przynajmniej 1 na 2 tygodnie . Nie daję mi przez to spać a jest to samiczka i ma spokój w swojej klatce więc nie mam pojęcia dlaczego to robi . Jak można to ,,zatrzymać,,? Ivana potrafi tak 'ćwierkać' nawet 10 minut potem kilka minut cisza i znów a w nocy to bardzo uciążliwe .
tez to znam tylko ze moje zrobily raz duet, (a to parka) zaraz po tym jak zmienilismy lozko w pokoju na takie na wysokich nozkach co zwiekszylo swinkom metraz do biegania i smielismy sie z mezem ze nam swinki na slowiki podmienili