Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiczka wydaje identyczny dźwięk jak samiec po zalotach

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
tyna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Samiczka wydaje identyczny dźwięk jak samiec po zalotach

Postautor: tyna » 24 marca 2009, 20:05

Mam pewien problem. Otóż mam moją świnkę SAMICZKĘ około półtora roku. Ostatnio zaczęła wydawać dziwne dźwięki, podobne do śpiewu ptaków. Dokładnie takie (nr 10) http://swinkimorskie.org/download.htm Problem w tym, że moja świnka jest samiczką, i nigdy nie miała styczności z inną świnką ! Więc jeśli nawet okazałaby się samcem, nie zgadzałaby się ta część o udanych zalotach. Świnka zachowuje się normalnie, tak jak zawsze. Nie mam pojęcia co jej jest.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Re: Samiczka wydaje identyczny dźwięk jak samiec po zalotach

Postautor: Guffi » 24 marca 2009, 21:51

Trzeba zacząć od tego, że zdania są podzielone i nie wiem, czy ta strona mówi prawdę. Ja miałam jedną świnkę, która wydawała takie dźwięki i była to samiczka. W innym temacie o tym rozmawialiśmy i u większości, czy nawet wszystkich osób były to samiczki. Mnie np. ten odgłos wygląda na czkawkę. Jednak co by to nie było, nie jest to objaw choroby, także nie musisz się przejmować.

Kwiczuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kwiczuś » 31 marca 2009, 22:47

Byłam na wielu forach i użytkownicy często mieli taki problem z tym oto ćwierkaniem . Podobno dokładnie nie wiadomo co to oznacza ale jest to rzadko wydawany przez świnki ,,dźwięk,,. Raczej oznacza to radość , zadowolenie czy zaloty ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Teeta
Użytkownik
Świnki morskie: 3 świnki, 2 króliki, 1 kot
Kontaktowanie:

Postautor: Teeta » 8 maja 2009, 18:26

jak dopiero miałam 3 świnie to wszystkie (chyba) zaczęły w nocy czasami wydawać taki dźwięk - a moje świnki to tylko samiczki :) więc to nie śpiew samca po zalotach :))

:)