Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy to znak ze moja swinka sie oswojila???

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Boni
Użytkownik
Świnki morskie: Boni 1 Rok
Kontaktowanie:

Czy to znak ze moja swinka sie oswojila???

Postautor: Boni » 11 marca 2010, 13:06

A wiec mam swinke od 2 dni. Moj Boni jak chce mu dac np:jablko,marchewke. :hyhy: najpierw powacha co to jest i je mi z reki.Ale naprzyklad jak wroce ze szkoly to sie tak nie cieszy.Jak mowilem wczesnie czy jeszcze poczekac z Bonim bo chce go wyjac z klatki,czy juz moge? :hmmm: Jeszcze sie martwie ze sie nie oswoji tylko tego sie najbardziej boje.A i jeszcze wyjalem go 2 razy jak pani mi w sklepie zapakowala Boniego do pudelka to w domu go wyjolem.I jak zmienialem trociny....Czy to nic ze go wyjolem? :niepewny: :niepewny: :niepewny:

A i jeszcze jedno:Jakie jedzenie daje sie swince pani mi mowila w sklepie ale zapomnialem.Pamitam tylko ze pani mowila ze daje sie jablko i marchewke wiecej nie pamietam? :| .Bardzo prosze odpowiedzcie mi na te pytania prosze,prosze,prosze!!! :niepewny: :niepewny: :niepewny:

Awatar użytkownika

Boni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Czy to znak ze moja swinka sie oswojila???

Postautor: Boni » 11 marca 2010, 14:45

Ha jeszcze jedno dlaczego jak Boni je lub pije jak przechodze obok klatki on idzie do kata? :niepewny: :niepewny: :niepewny:

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 11 marca 2010, 19:17

Świnka potrzebuje czasu na oswojenie się z nową sytuacją. Dobrze, gdybyś wstawił do klatki domek, jeżeli nie masz kupionego, zrób z pudełka np. po butach. Świnka będzie mogła schować się w stanie zagrożenia.
Co do pokarmów, to podstawą żywienia jest siano, pamiętaj, że nigdy nie może go zabraknąć w klatce, bo na nim świnki ścierają swoje zęby trzonowe. Do tego dobry granulat takich firm jak Versele Laga, Vitakraft, zioła np. Herbal Pets. Kolby, tutaj już musisz wypróbować, która zasmakuje najlepiej Twojej śwince.
Karmy:
http://animalia.pl/produkt,17725,105,Ve ... ature.html
http://lewzoo.pl/Versele_Laga_Cavia_Com ... g-366.html
http://animalia.pl/produkt,13599,105,Vi ... skich.html

Do tego owoce i warzywa, w rozsądnych ilościach. Każdą nową rzecz w jadłospisie wprowadzaj powoli, żeby świnka się przyzwyczaiła i nie dostała biegunki.

Spis warzyw i owoców oraz ich podawanie znajdziesz tu:
http://www.swinkimorskie.eu/zywienie.php

Boni jeszcze się boi, dlatego ucieka w kąt klatki, kiedy przechodzisz. Zachęcam też do kupienia lub uszycia śwince hamaczka i norki :-)

Boni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Boni » 12 marca 2010, 15:57

Dziekuje ci bardzo :)

Anonymous

Postautor: Anonymous » 29 sierpnia 2010, 15:54

Czesc mam pytanie. Mam Tolka 3 dni i juz go wyjmuje. On to lubi. Bawil sie ze mna pileczka,ale nie wiem co to znaczy jak piszczy jak go trzymam. Tata mowi ze to znaczy ze sie cieszy,ale nie wiem. Prosze o odpowiedz TOLEK

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 29 września 2010, 19:41

Hm, albo że się cieszy, albo że jest głodna, albo złapałeś ją tam, gdzie nie lubi, na przykład na pupie.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca