Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

[Oswajanie] siemka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
lusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

[Oswajanie] siemka

Postautor: lusia » 9 kwietnia 2011, 17:45

Witam , jestem szczesliwym posiadaczem 3 miesecznej swinki Lusi :) mam ja od tygodnia i jeszcze jest b płochliwa , owszem po 4 -ech dniach powoli zaczeła wychodzic z domku .... dzis wymieniłem jej ściólke w klatce i musiałem ja niestety łapac - napewno była zetresowana :cry: wolałbym zeby juz sama wychodziła z klatki i dała się glaskac .Jak mam z nia postepowac ?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Re: [Oswajanie] siemka

Postautor: Nefele » 9 kwietnia 2011, 20:20

Świnka z reguły potrzebuje o wiele więcej czasu na oswojenie się, choć myślę, że jest to trochę cecha osobnicza :). Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć Ci że potrzeba do oswajania dużo cierpliwości i wyrozumiałości. Dobrą wskazówką jest nie wykonywanie gwałtownych ruchów na początku, wtedy świnka czuje się pewniej. Najlepiej także zamiast za nią ganiać poczekać aż przyjdzie sama do Ciebie - np wystaw rękę ze smakołykiem lub samą (u mnie szło to stopniowo najpierw się tylko dawała dotknąć nad noskiem, później dawała się głaskać po nosku, następnie po całej głowie, głowie i szyi a teraz daje się cala oprócz tyłka ^^). Mów do niej dużo aby poznała Twój głos, na pewno po pewnym czasie zacznie na niego reagować :). Cierpliwości, świnka się na pewno oswoi :). Ja swoją mam już ponad dwa miesiące a nadal jest trochę płochliwa i nie znosi brania na ręce, ale nie każda świnka tak ma więc głowa do góry!
Pozdrawiam!

Obrazek

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: [Oswajanie] siemka

Postautor: Becia » 10 kwietnia 2011, 12:57

Podpisuję się pod tym co napisała Nefele. To też zależy jaka jest świnka, inne szybciej się przyzwyczają, inne wolniej, musisz cierpliwie czekać. ;)