Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

zazdrość? czy to możliwe?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Kiki89
Użytkownik
Świnki morskie: Didi i Pipi
Kontaktowanie:

zazdrość? czy to możliwe?

Postautor: Kiki89 » 20 stycznia 2012, 21:26

hej starałam się znaleść już taki wątek i albo nie ma, albo gdzieś przeoczyłam, więc jak ktoś już o tym pisał to poprosze o przekierowanie :)
otóż od paru dni zauważam narastającą agresję Didi w stosunku do Pipi :(
gdy tylko pogłaszczę ją pierwszą, dam jej pierwszej jeść, czy tak jak przed chwilą wezmę na ręce (miała coś przy oczku przyklejonego, więc starałam się jej to zdjąć) Dida od razu rzuca się na nią z zębami i mocno kąsa, a Pipi zaczyna wtedy głośno kwiczeć- takim cienkim przerażającym dzwiękiem :cry:
czy to możliwe, że Didi jest zazdrosna? co w takiej sytuacji robić jeżeli będzie dalej atakować? rozdzielić? wolałabym nie, ale jeśli Pipi ma się coś stać to chyba nie będę miała wyboru...

Duduś [*]

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
babyyzzzz
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia, Anabelka
Kontaktowanie:

Re: zazdrość? czy to możliwe?

Postautor: babyyzzzz » 22 stycznia 2012, 19:06

Cześć, nie mam za bardzo doświadczenia co do świnek morskich, bo mam je dopiero tydzień, ale wiesz jeśli to zdarza się tak często to lepiej będzie je oddzielić. Moje też czasami zachowują się tak że mam je ochotę rozdzielić( kłócą się głównie o jedzenie), ale na szczęście nie zdarza się to często. Jednak jak bym była w Twojej sytuacji to raczej rozdzieliłabym je. Po co mają się skrzywdzić nawzajem.

Awatar użytkownika
funny girl
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: zazdrość? czy to możliwe?

Postautor: funny girl » 23 stycznia 2012, 8:29

Nie ma potrzeby ich rozdzielać. To normalne, że świnka jest zazdrosna. Też miałam z tym problem.
Najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest poświęcanie obu świnkom tyle samo czasu, czyli np. bierz je razem na kolana i głaszcz w tym samym momencie, tak by żadna nie czuła się mniej dopieszczana. I jedzenie dawaj obu na raz, i 2 kawałki.
Jak dasz 1 to bedą się o niego kłócić.

Rozdzielanie nie ma sensu, bo będą za sobą tęsknić, mimo tego że w klatce się gryzły. Rozdzielamy świnki dopiero wtedy gdy gryzą się do krwi, i sytuacja jest nie ciekawa, a to jest normalne zachowanie.

Pusia- 02.06.2004-12.12.08
To ty byłaś ze mną przez te najlepsze lata,
To ty lizałaś moją twarz, gdy z oczu ciekły mi łzy.
I mimo to, że ciebie już ze mną nie ma,
W moim sercu na zawsze pozostaniesz tylko Ty... ;*