Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wesoła i niebezpieczna- Prosiak rozwala klatkę

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Freeesh
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wesoła i niebezpieczna- Prosiak rozwala klatkę

Postautor: Freeesh » 25 marca 2012, 18:06

Witam.
Od pewnego czasu (a właściwie od dawna) moja świnka skacze po klatce i 'wierzga'. Oczywiście słyszałam że jest to objawa jej szczęścia, ale zaczyna mnie to trochę denerwować. Ostatnio wróciłam ze szkoły- pierwsze co poszłam do pokoju żeby dać prosiaczce czystej wody i świeżego sianka. Popatrzyłam i miałam ochotę wyjść i nie wracać.
Drewniany domek w którym zawsze cicho siedzi był przewrócony, pomijam już fakt że leżał na drugim końcu klatki, trocin prawie nie było, cała zawartość klatki leżała na podłodze. Paśnik (?) był zdjety ze ściany klatki, a poidełko dotykało rurką dna klatki.
Rozumiem, świniak się cieszy, ale czy da się coś zrobić, żeby nie rozwalał przy tym klatki? Proszę o rady, na prawdę codzienne 'grube sprzątanie' przy klatce świnki jest męczące.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Re: Wesoła i niebezpieczna- Prosiak rozwala klatkę

Postautor: Talia » 25 marca 2012, 18:49

Powiem krótko, jak uważasz to za coś nie do zniesienia to świnka nie jest zwierzakiem dla Ciebie.
To jest normalne zachowanie większości świnek :D

Awatar użytkownika
Freeesh
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Freeesh » 25 marca 2012, 18:58

Talia pisze:Powiem krótko, jak uważasz to za coś nie do zniesienia to świnka nie jest zwierzakiem dla Ciebie.
To jest normalne zachowanie większości świnek :D

Ujmę to tak: Sam fakt 'bałaganu' zniosę, ale przecież śwince może się coś stać. Ostatnio na przykład miażdżył ją domek.

Shariana
Użytkownik
Świnki morskie: Szczotka, Lilija, Ruri
Kontaktowanie:

Postautor: Shariana » 25 marca 2012, 20:12

Może warto zainwestować w lepszy domek? Moje świnki też potrafią przerzucić wszystkie trociny, ale domek jest ciężki, drewniany - nie ruszą.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 25 marca 2012, 20:56

To po prostu usuń domek. Nie jest niezbędny. Hamak czy norka spełni tą samą funkcje, a na pewno nic jej nie zrobi.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 25 marca 2012, 23:52

Dokladnie,poidelko zamocuj drutem,pasnik tez,domek wyjmij daj polaowy hamak i po sprawie,a swinia niech szaleje :lol: Dziwi mnie,ze Cie to denerwuje,ja moge siedziec przed klatka jak slup soli w oczekiwaniu na zabawe swin.

Awatar użytkownika
Freeesh
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Freeesh » 26 marca 2012, 19:43

ruby_anger pisze:Dokladnie,poidelko zamocuj drutem,pasnik tez,domek wyjmij daj polaowy hamak i po sprawie,a swinia niech szaleje :lol: Dziwi mnie,ze Cie to denerwuje,ja moge siedziec przed klatka jak slup soli w oczekiwaniu na zabawe swin.

Poidełko jest zamocowane drutem, paśnik ma specjalne uchwyty (i tak go ściągnęłam i sianko rzucam na trociny), domek dla świniaka (mojego) jest niezbędny, ponieważ jak jest w klatce to ma lekkiego stracha wychodzić, tam śpi i ogólnie dla niej jest to ważne. A co do wcześniejszej wypowiedzi- domek jest drewniany.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”