Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dwa samce razem - inne pytanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Świnki morskie: Ronney[*] , Franek, Ptyś.
Kontaktowanie:

Dwa samce razem - inne pytanie

Postautor: Ronney » 6 września 2012, 22:54

Wiem, że takich tematów już trochę jest, ale chodzi mi o rzecz, o której nie widziałam zeby ktoś pisał. Więc :) :

Dla mojego 6 miesięcznego Ronney'a, który jest dość dziwny :) (taki, mało zabawowy, ruchliwy itp.) kupiłam dzisiaj kolegę :) Taki młody chłopak miał do oddania, ponad rocznego samca.

Świnki poznałam razem na podłodze, potem pobiegły do klatki. Zauważyłam, że nowy samiec jest o wieeeeele bardziej żywiołowy niż mój Ronney ; o

Ogólnie mam dwie klatki, które stoją do siebie otwieraniami i są otwarte. Generalnie jedna klatka jest Ronneya a druga nowej świnki.

Świnki wzięłam potem na łóżko ( nie wiem co mnie podkusiło :D ) generalnie nie gryzą się, tylko biegają w kółko i wąchają sie pod ogonami, strasznie siusiają i sadzą bobki w takich ilościach ze moja świnka przez tydzien tyle nie wyprodukowała xD no i ta woń... :D mmm ... ale cóż, swoje trzeba przeżyć.
Świnki strasznieeee piszczą i wydają różne dźwięki, nowy Franek jest mało zainteresowany Ronneyem, zjada wszystko i zajmuje ulubione miejscówki Ronneya.

No i moje pytania pada tu: co zrobić z nimi na noc ?? zostawić otwarte klatki i niech robią co chcą jak do tej pory czy je zamknąć w osobnych ? jak je próbowałam na chwilę zamknąć do klatek, jak musiałam wyjść to o dziwo moj Ronney cały czas wył i dobijał się w klatce wpatrzony w nowego Franka :D i musiałam otworzyć ponownie.

Czekam na rady, bo nie doczytałam nigdzie co robić z poznawanymi świnkami na noc lub jak nikogo nie ma w domu.

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Dwa samce razem - inne pytanie

Postautor: vagina_denata » 6 września 2012, 23:56

Czemu ich nie umieścisz w jednej klatce?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ronney » 7 września 2012, 0:13

bo jest mała, mam dwie 60 dlatego są połączone razem.

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 września 2012, 0:36

To najlepiej połącz je na stałe, jeżeli jest taka opcja.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 7 września 2012, 11:33

Myślę, że dwie 60tki nawet połączone będą za małe na początek (są za wąskie), jednak zależy to także od charakterów. Często jest tak że na wybiegu świnki nie zwracają na siebie uwagi lub tolerują swoja obecność, a w klatce ich reakcje są różne.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby klatka setka.

Awatar użytkownika
Ronney
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ronney » 7 września 2012, 14:17

noc jakoś przetrwałam ... : ) nad ranem spały już razem do siebie przytulone na "pięterku" .
One są otwarte cały czas i wysokie , wiec mają po pięterku zrobione jeszcze.

Mój Ronney nie lubi przebywać poza klatką, jak tylko nadarzy się okazja - od razu do niej zmyka.
Nasz nowy Franek jest nauczony przebywać poza klatką i widze, ze Ronney zaczął wyglądać zza klatki za kolegą ; )

Dzisiaj jest już spokojniej, chodzą jeść do własnych klatek i miseczek ; o a tak siedzą razem i biegają. Także chyba sobie podpadli do gustu.

Jedynie głupieją jak najpierw wezme na ręce jednego - to drugi zaczyna kwiczeć i szaleć , nie wiem czy to aż taka zazdrość czy co :D

Obrazek

Awatar użytkownika
babyyzzzz
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia, Anabelka
Kontaktowanie:

Postautor: babyyzzzz » 7 września 2012, 15:53

Ale masz ciekawe te zwierzaki :D , może to być zazdrość. Moja Anabelka gryzie czasami jak Zuzie głaszcze, a ją nie. Choć może jest to inne podłoże tego zachowania. Ja swoje kupiłam od razu obie, więc za bardzo nie wiem jak zachowują się nowo poznane ze sobą prosiaczki.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”