Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy jest to popcorning?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Czy jest to popcorning?

Postautor: surowka » 8 kwietnia 2013, 21:50

Witam. Mam malutką świnkę morską, ma niecały miesiąc. Chciałam zapytać czy jej zachowanie jest normalnie? Bo czytałam o popcorningu, jednak taką młodą świnkę mam pierwszy raz i chciałam się dowiedzieć od kogoś bardziej doświadczonego czy to na pewno to. Mianowicie świnka ma okresy szaleństwa. Biega wtedy po klatce bez ładu i składu, piszczy, chrumka, podskakuje. Na początku się lekko wystraszyłam bo to podskakiwanie wyglądało jakby coś ją ugryzło albo jakby ją prąd kopnął, tak nagle wyskakiwała w górę i zaczynała biegać. Natomiast poczytałam trochę o tym zjawisku, obejrzałam skórę świnki i wg. mnie nic niepokojącego się nie dzieję. Czy to na pewno popcorning?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Czy jest to popcorning?

Postautor: kin28 » 8 kwietnia 2013, 21:56

Takie zjawisko, o ile tak popcorning można nazwać, z reguły łatwo jest rozpoznać, bo świnka właśnie biega i szaleje jakby jakiegoś kopa dostała :P Skacze do góry, dziwnie się wykręca, pokwikuje, biega. Moim zdaniem to jest oznaką radości, jak na przykład dostają sianko, albo mogą sobie luźno pobiegać. A okresy szaleństwa, no nie wiem, niektóre świnki popcorningują tylko za młodu, a inne aż do starości :)
Tutaj przykład http://www.youtube.com/watch?v=mgfhq1dVBLs :D

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 8 kwietnia 2013, 22:01

Dzięki wielkie za ten filmik! U mojej Małej dokładnie tak to wygląda :) Przesuwa wtedy domek na środek klatki i wariuje wokół niego :) Zauważyłam też u Miki (mama) podskakiwanie, oczywiście nie w takim tempie i częstotliwości jak u Małej. Wcześniej jak była sama to nie robiła tego, a teraz jak są razem i Mała zaczyna wariować to jej też zdarzy się podskoczyć :)

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 8 kwietnia 2013, 23:30

To mój tez to ma :D lata po klatce jak glupi i podskakuje, a jak dostaje sianko to na nie wskakuje, jaby sie ociera o nie i chrumka ;o troche dziwnie ale co tam xd a sianka niemam w pasniku bo zabardzo wylatywalo i jest w jednym rogu klatki, tam gdzie prosiak nie sika :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 9 kwietnia 2013, 10:47

Paula proponowalabym mimo wszystko zalozyc pasnik. Swinka nie siusia w to miejsce, ale moze robic np. kupki no i ogolnie wylegiwanie sie na sianku ktore pozniej je nie jest zbyt higieniczne. U mnie tez sie wysypuje, ale coz. Taki urok posiadania swinki morskiej :)

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 9 kwietnia 2013, 11:59

Ja mam klatke na meblach bo mam psa wiec wszystko leci na polki nizej i troche niebardzo, a nie przeniose klatki do innego pokoju bo by sie czula samotna no i troche problem jest.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 kwietnia 2013, 20:40

Paula, a myślałaś o kuli na siano? Np. takiej: http://animalia.pl/produkt,3148,112,tri ... -8-cm.html
Ja mam gruby dywan w pokoju i też nie uśmiechają mi się paśniki, a to zawierza się w środku klatki i nic się nie osypuje. A świnka ma frajdę z wyjadania siana z nowej zabawki :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 9 kwietnia 2013, 23:48

oo takie cos jest ciekawe :) Bd musiala zakupic :)

Obrazek
Obrazek

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 10 kwietnia 2013, 17:46

Dzis bylam w zoologicznym po karme to kupilam od razu kule na sianko itp. :P
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika