Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Oswajanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
gabu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Oswajanie

Postautor: gabu » 9 kwietnia 2013, 14:02

Witam, jestem nowa na tym forum i nie bardzo wiem czy trafiłam w dobry dział - z góry przepraszam :)
Pod koniec grudnia kupiłam 2 świnki morskie(rozetka - Roszpunka i krótkowłosa - Siwy), miały być samiczki. Niestety za późno zorientowałam się, że to samiec i samiczka. Gdy oddzieliłam Siwego od Roszpunki była już w ciąży. Aktualnie małe mają już ponad miesiąc. Samczyk i samiczka. Samiczke zostawiłam z matką, a samca zabrałam, bo dobierał się do matki. Moje pytanie brzmi: Czy mogę wsadzić samca do jego ojca - Siwego? Próbowałam je łączyć, ale mały ucieka i bardzo głośno piszczy, czasami wskakuje dla ojca na plecy. Widać po nim, że się boi. A ojciec za nim biega, wskakuje na niego, wydaje dziwne dźwięki no i wszędzie siusia. Czy to normalne? Po czym poznać, że świnki się zaakceptowały?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Oswajanie

Postautor: Asia909 » 9 kwietnia 2013, 17:56

Jak najbardziej możesz ojca z synem łączyć. :P To ze będą na wzajem się ,,gwałcić' to jest właśnie ustalanie hierarchii. najlepiej gdy wypuścisz je po za klatką.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]