Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

czy to ciąża?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
maxsio
Użytkownik
Kontaktowanie:

czy to ciąża?

Postautor: maxsio » 4 maja 2013, 0:24

Witam
Posaiadma samca około 1,5 rocznego i samice 8 miesięcy
Świnki wypuszczałem dość często luzem i nie siedziałem nad nimi i ich nie kontrolowałem, Samiczka ostatnimi czasy stała się bardzo płochliwa i agresywna siedzi cały czas w ukryciu, nawet potrafi zatakować samca, wizualnie wydaje mi się że się troszku poszerzyła, czy to mogą być oznaki ciąży samiczki ??
Wcześniej samica była brana na ręce kolana głaskana zachowywała się normalnie lizała w palce
Teraz jak by była dzika
Takie gwałtowne zmiana zachowania musiała być czymś spowodowana
Czy gdy wasza samiczka była w ciąży również tak gwałtownie zmieniało się jej zachowanie ?

Dziękuje

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Świnki morskie: Jessi ;) fifi [*]
Kontaktowanie:

Re: czy to ciąża?

Postautor: Damian » 4 maja 2013, 0:50

Nie miałem samiczki- nie wiem ;D
Ale przydałoby się zdjęcia, ze zdjęciem zawsze łatwiej ocenic ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 4 maja 2013, 9:52

Podstawowe pytanie, dlaczego masz samca i samice, a na dodatek wypuszczałeś je razem? :distrustful: Po co rozmnażać świnki?

Daj zdjęcie brzuszka ;) Może czuć jakieś ruchy maluchów?

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

maxsio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: maxsio » 5 maja 2013, 21:59

mam samca i samice bo tak chciałem, jakoś mi nie zależy na rozmnażaniu ich, interesuje mnie tylko czy taka gwałtowna zmiana zachowania może być spowodowana przez ciąże bo nie widzię innych podstaw

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 5 maja 2013, 22:09

Moja swinka byla w ciazy ale jej zachowanie nie zmienilo sie. Swinka w widocznej ciazy przypomina ksztalt gruszki. W polowie ciazy czuc ruchy maluszkow. Pod sam koniec ciazy niektore swinki sa bardziej spokojne ale moja szalala do ostatnich chwil. Moze nie ma reguly na wszystkie swinki.Na forum jest hodowczyni to moze zapytaj jej. Daj zdjecie swojej swinki jesli mozesz.

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 5 maja 2013, 22:10

To bardzo niedojrzałe i nieodpowiedzialne z Twojej strony, "bo chciałem". Nie zależało Ci na rozmnażaniu, ale taka ich natura, jak mają okazję to się mnożą! Zmiana może być spowodowana przez wiele różnych czynników; u mnie to są najczęściej humory i z czasem przechodzi.

Jeśli się okaże, że to nie ciąża, to rozdziel świnki (oddaj jedną i weź innej płci, albo wykastruj samca).
A jeśli to ciąża co zrobisz z maluchami? :confused:
Już mi szkoda tych biedactw...
Zdjęcie jak najbardziej by pomogło, spróbuj delikatnie pomacać potencjalną mamusię, może coś wyczujesz.

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca