Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Druga świnka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
pyyśka
Użytkownik
Świnki morskie: Amiga, Abigail
Kontaktowanie:

Druga świnka

Postautor: pyyśka » 15 maja 2013, 16:15

Chciałabym prosić o porady osoby, które posiadają dwie świnki. Ponieważ uznałam, że moja nowa świnka oswoiła się ze mną na tyle, że może czas, aby kupić jej koleżankę. Na razie największym moim problemem jest to, że mój chłopak uważa że kiedy będą dwie to będą bardzo głośne i będą kwiczeć i chciałam was spytać czy to bardzo możliwe że tak będzie? Mi się wydaje, że świnka raczej kwiczy kiedy chce zwrócić na siebie uwagę bo jest sama i potrzebuje towarzystwa. Moja Amiga ma aktualnie 5 miesięcy, więc powinnam kupić młodszą. Czy istnieje duże ryzyko, że świnki się nie polubią? Słyszałam, że u samiczek przebiega to dosyć łagodnie i raczej powinny się polubić. I jeśli już kupię tą drugą, to czy powinnam ją na początku włożyć do osobnej klatki, żeby najpierw oswoiła się z miejscem, a później próbować oswajać ją z Amigą?
Przepraszam jeśli był już podobny wątek, ale nie bardzo mogłam znaleźć. A najbardziej zależy mi na tym żeby namówić mojego chłopaka. Amiga ogólnie jest spokojna w nocy, więc myślę że młoda powinna się na niej wzorować i też grzecznie spać a nie hałasować:) Z góry dziękuję za pomoc:)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Re: Druga świnka

Postautor: Fafka123 » 15 maja 2013, 20:18

No więc tak;
pyyśka pisze:że kiedy będą dwie to będą bardzo głośne i będą kwiczeć

To nieprawda ;) Moje prosiaki kwiczą tylko jak warzywka, takie normalne klatkowe odgłosy zabaw nie są wcale gołśne i w niczym nie przeszkadzają. Gorsze są noce ale to kwestia przyzwyczajenia. To zależy też czy świnki są w pokoju sypialnym czy w dziennym. Ale na ogól kwiki nie sprawiają kłopotu ponieważ i tak są ciche.
pyyśka pisze:Czy istnieje duże ryzyko, że świnki się nie polubią?

Istnieje małe ryzyko ponieważ świnki to z natury towarzyskie zwierzęta dlatego kupując przyjaciela świnka jedynie się ożywi u uszczęśliwi prosiaka ;)
pyyśka pisze:Słyszałam, że u samiczek przebiega to dosyć łagodnie i raczej powinny się polubić.

Samiec czy samica - wszystko powinno przebiegać zgodnie z planem. Swoich chłopców zapoznawałam nie całe 10 min.
pyyśka pisze: I jeśli już kupię tą drugą, to czy powinnam ją na początku włożyć do osobnej klatki, żeby najpierw oswoiła się z miejscem, a później próbować oswajać ją z Amigą?

Nie wiem czy jest to wskazane. Mój wypłosz od razu po przyjeździe zostawał zapoznawany z kolegą - tak jak zaleciła nam hodowczyni i było wszystko w porządku. Myślę, że lepiej od razu zaczac oswajać bo świnka może zbyt się zadomowić i później sprawiac problemy.
Jeśli już druga świnka to pamiętaj, że albo z hodowli viewtopic.php?f=10&t=3937 albo z adopcji http://www.swinkimorskie.eu/adopcje.php. Nie kupuj z zoologa.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 15 maja 2013, 20:22

Potwierdzam słowa Fafki. Co więcej... im wicej świnek, tym więcej radości, a wcale głośniej nie jest.
A chłopak niech się douczy, albo do wymiany ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 15 maja 2013, 21:16

SPŚM pisze:A chłopak niech się douczy, albo do wymiany ;)

:lol: Takie podejście mi się podoba! :yes:

pyyśka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pyyśka » 20 maja 2013, 19:09

Odświeżam wątek, ponieważ kupiłam drugą świnkę. Na początku obie się obwąchiwały, biegały obok siebie. Teraz ta młodsza, nowa chyba próbuje pokazać, że jest ważniejsza. Kiedy zamknęłam je w klatce mała zaczęła biegać za Amigą, a ona ucieka ciągle bardzo przestraszona. Poradźcie mi co mam zrobić. Strasznie mi się szkoda robi Amigi kiedy tak ucieka i się boi i za wszelką cenę próbuje wyjść z klatki, aby tylko uciec... :( Jutro muszę je zostawić, kiedy pójdę na zajęcia i bardzo się martwię..

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 20 maja 2013, 19:19

"gwałcenie", szczękanie zębami, gruchanie, bieganie za młodszą - wszystko to objawy ustalania hierarchii ;) Do póki nie leje się krew nie wchodź pomiędzy dziewczyny. Nawet jeśli dziewuchy zaczną się szarpać (szczególnie starsza młodszą) jest to okazywanie swej wyższości. Zwykle oswajanie się świnek ze sobą trwa krótko bylebyś nie interweniowała. Czasem maluch pozwoli sobie za dużo i starsza musi doprowadzić ją do pionu.

Obrazek

pyyśka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pyyśka » 20 maja 2013, 19:28

Zamknęłam je w klatce żeby się zapoznały, ale właśnie ta nowa młodsza gania starszą(jest młodsza o dwa miesiące). Starsza panicznie ucieka, boi się, robi wszystko żeby się wydostać z klatki. Martwię się, bo myślałam że przebiegnie to trochę inaczej..

pyyśka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pyyśka » 20 maja 2013, 19:36

I jeszcze gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć, czy dzisiaj je jeszcze wypuścić żeby pobiegały razem poza klatką, czy raczej zostawić w spokoju, a jutro znów próbować?

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 20 maja 2013, 19:44

Zacznij już dzisiaj żeby potem nie było kłopotów ;) W ogóle na początku powinnaś zapoznać je na neutralnym terenie a nie w klatce ale to taka uwaga na przyszłość. Nie słyszałam jeszcze żeby maluch gonił starszą świnkę. W sumie nie ma pomiędzy nimi tak sporej różnicy wieku a ta nowa najwyraźniej jest bardziej dominująca.

Obrazek

pyyśka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pyyśka » 20 maja 2013, 19:46

Zapoznałam je na neutralnym gruncie i biegała młodsza za starszą, Amiga nawet wydawała się być zadowolona z nowej koleżanki, ale kiedy włożyłam je do klatki zaczęły się schody.. :(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca