Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy tak będzie zawsze?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
pinny
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy tak będzie zawsze?

Postautor: pinny » 23 listopada 2013, 19:54

Hej! Mam pewien problem... Niedawno kupiłam dwie małe (ok. 2-3 miesięczne) świnki w sklepie zoologicznym. Po miesiącu zaniepokojona stanem sierści zwierzaków poszłam do weterynarza. Okazało się że mają świerzb a do tego grzybicę. Jako leczenie (które trwa do tej pory) mam wcierać im taki płyn w rany. W tzw. "między czasie" zakupiłam wybieg, który dołączyłam do klatki i mają teraz stały dostęp do niego. Od tego czasu uciekają od ręki i nie chcą wychodzić z klatki. Czy to ma związek ze strachem przed lekami czy faktem, że nie chcą teraz wychodzić, bo mają dużo miejsca do biegania? Jak to zmienić? Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Pyśka13
Użytkownik
Świnki morskie: Pysio & Gucio
Kontaktowanie:

Re: Czy tak będzie zawsze?

Postautor: Pyśka13 » 28 stycznia 2014, 17:04

Może boją się wyjść z klatki, bo jest coś innego? Zazwyczaj tak zwierzęta reagują nie zmiany-po prostu się boją. A co do ręki to myślę , że kojarzy im się z tymi lekami, spróbuj więc świnki przekupywać jakimś smakołykiem, aby podeszły Ci do ręki. Może już lepiej skojarzą rękę.