Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Stara rządzi ale do czasu... Mieliście tak?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Montis
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky (niestety nie żyje)
Zara
Tola
Kontaktowanie:

Stara rządzi ale do czasu... Mieliście tak?

Postautor: Montis » 14 stycznia 2014, 21:16

Od tygodnia mam nową, małą świnkę morską, dokupiłam ją do mojej starej świni. Drugiego dnia razem brykały i znalazły się razem w klatce, przez kilka dni było tak jak u wszystkich stara goni małą. Ale dzisiaj w nocy coś się zmieniło mała zaczęła burczeć na starą i stara ma niezłego cykora. Czy kiedyś też tak mieliście? Ale moim głównym pytaniem jest jak długo zaprzyjaźniały się wasze świnki, ile trzeba czekać na przyjaźń?

Kochajmy świnki i zajmujmy się nimi, bo ani się nie obejrzymy, a już ich nie będzie - Montis

Awatar użytkownika

Montis
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky (niestety nie żyje)
Zara
Tola
Kontaktowanie:

Re: Stara rządzi ale do czasu... Mieliście tak?

Postautor: Montis » 15 stycznia 2014, 9:48

Ostatnio nikt na tym forum się nie wypowiada. ;) Ale zdobyłam info na innym forum. Tam ktoś mi napisał, że mała mogła dostać ruję i dlatego się tak dziwnie zachowują. Może to być prawda, nie znam się na samiczkach, bo zawsze miałam chłopaków. Pojawił się tylko inny problem obie świnki boją się wchodzić do domku. Wygląda to tak jakby coś tam straszyło. To wszystko dzieje się od przedwczorajszej wymianie trocin w klatce.

Kochajmy świnki i zajmujmy się nimi, bo ani się nie obejrzymy, a już ich nie będzie - Montis

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Stara rządzi ale do czasu... Mieliście tak?

Postautor: kin28 » 15 stycznia 2014, 13:10

Montis pisze:Czy kiedyś też tak mieliście? Ale moim głównym pytaniem jest jak długo zaprzyjaźniały się wasze świnki, ile trzeba czekać na przyjaźń?

Ja tak mam często, mam 3 samiczki. Pewnie pierwszy i nie ostatni raz zobaczyłeś takie zachowanie u swoich :)
Przyjaźń, hm. Moje świnie od zawsze się lubiły, nie było większych kłótni, ale od czasu do czasu się dziobią, przeganiają, wyrywają sobie jedzonko...
Montis pisze:Pojawił się tylko inny problem obie świnki boją się wchodzić do domku.

Może warto zamienić domek na półeczkę? :) Albo jakiś hamak itp.? Nie mam pojęcia czemu się boją, ale pamiętam, że moja Gizmula też kiedyś tak nagle przestała wchodzić do domku, więc go po prostu wyjęłam :P

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Wróć do „Zachowanie”