Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka nie chce być na wybiegu

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
warchlaczek
Użytkownik
Kontaktowanie:

świnka nie chce być na wybiegu

Postautor: warchlaczek » 13 kwietnia 2014, 21:46

Mam moją świnkę od ok 1,5 msc, jest to samczyk - wiek ok 7,5 msc. Jest on dosyć płochliwy, ale generalnie zdążył się już oswoić - nie ucieka, nie piszczy jak bierze się go na ręce. Leży spokojnie i lubi głaskanie. Od pewnego czasu wypuszczam go z klatki, żeby pobiegał sobie po pokoju. Lecz problem w tym... że on wcale nie chce! :O Przebiegnie się dookoła klatki i do niej wskakuje. Gdy zamknęłam klatkę był zdezorientowany i szukał wejścia do niej, gryzł pręty. Czy to normalne zachowanie? jak go oswoić z przebywaniem poza klatką? Proszę o radę :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Re: świnka nie chce być na wybiegu

Postautor: Hahnoto » 14 kwietnia 2014, 15:38

Jedna z moich świnek, gdyby nie miała świnkowej koleżanki też by nie biegała, a siedziała w jednym miejscu.
Świnek o wiele lepiej będzie się czuł jak będzie miał z kim biegać ;)

warchlaczek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: warchlaczek » 14 kwietnia 2014, 16:48

Być może niedługo bedzie miał, mam nadzieje ze wtedy sie troche "rozrusza" :)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 14 kwietnia 2014, 19:23

Może to kwestia miejsca, którego nie zna? Moja poczatkowo wcale nie była zainteresowana wychodzeniem, mimo otwartej wciąż klatki. Aż po nieco ponad miesiącu sama zaczęła wychodzić i poznawać teren wokół swojego chlewika. :) Z tą różnicą, że miała niecały miesiąc gdy ją wzięłam, więc otoczenie zmieniła b.wcześnie. Twój świnek może się bardziej przyzwyczaił do poprzedniego domu i potrzebuje więcej czasu.

Awatar użytkownika
Patka <3
Użytkownik
Świnki morskie: Maciuś <3
Kontaktowanie:

Postautor: Patka <3 » 29 maja 2014, 18:02

Witaj. Co do biegania po domu ja mialam swinke mial 5 latek i On tez niechetnie chodzil po domu. Znaczy jak uslyszal kogos z domownikow to przybiegal do nas z mojego pokoju, dodam ze nie obgryzal kabli ani nic zawsze jak chcial to mial otwarte ale sam nie specjalnie wychodzil tak sobie. Raczej jak juz to wychciewal smakolyki w kuchni. Wiec nie kazda swinka potrzebuje bieganie po wybiegu. Dodam ze mu zajelo prawie rok zeby sam wyszedl z klatki mimo ze juz byl oswojoby sam nie wychodzil a mial otwarte no stop. Pozdrawiam i cierpliwosci zycze ja teraz tez mam od kilki dno nowego prosiaczka i zaczynamy sie oswajac powolutku.

Czoko<3

Awatar użytkownika
Patka <3
Użytkownik
Świnki morskie: Maciuś <3
Kontaktowanie:

Postautor: Patka <3 » 29 maja 2014, 18:46

Witaj. Co do biegania po domu ja mialam swinke mial 5 latek i On tez niechetnie chodzil po domu. Znaczy jak uslyszal kogos z domownikow to przybiegal do nas z mojego pokoju, dodam ze nie obgryzal kabli ani nic zawsze jak chcial to mial otwarte ale sam nie specjalnie wychodzil tak sobie. Raczej jak juz to wychciewal smakolyki w kuchni. Wiec nie kazda swinka potrzebuje bieganie po wybiegu. Dodam ze mu zajelo prawie rok zeby sam wyszedl z klatki mimo ze juz byl oswojoby sam nie wychodzil a mial otwarte no stop. Pozdrawiam i cierpliwosci zycze ja teraz tez mam od kilki dno nowego prosiaczka i zaczynamy sie oswajac powolutku.

Czoko<3

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca