Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co mówi do mnie moja świnka ???

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Malutka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Co mówi do mnie moja świnka ???

Postautor: Malutka » 23 maja 2014, 1:03

Witam serdecznie :)
Jestem od 4 dni posiadaczką świnki morskiej :) (pierwsza moja świnka). Świnka ma dopiero 6 tygodni. Poniżej w linku przesyłam dźwięk, który czasem wydaje podczas głaskania lub gdy usłyszy jakiś inny dźwięk typu alarm samochodu na dworze, budzik itd. I nie wiem co ten dźwięk oznacza czy boi się, złości lub czy jest zadowolona (podczas głaskania).??
Dzisiaj siedziała sobie u mnie na kolanach, głaskałam ją wydawała takie cichutkie piszczenie i dwa razy te "warczenie" z linka, potem ucichła i mnie lekko ugryzła :/ (siedziała u mnie na kolanach około pół godziny) To wstałam odstawić ją do klatki, a świnka zaczęła głośno kwiczeć :shock: I nie wiem o co jej chodziło ?? chwyciłam ją delikatnie i prawidłowo, a więc na pewno jej nie zrobiłam krzywdy ( zdarzyło się to już drugi raz).
Proszę o pomoc, bo nie rozumiem co świnka chce mi przekazać.
http://hostuje.net/file.php?id=ea2b3680 ... d71fc27e76

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
leonka
Użytkownik
Świnki morskie: Kalinka, za TM: Elvis, Tosia, Tina, Tofik, Tola, Mrówka, Masza, Malwinka, Balbinka

Re: Co mówi do mnie moja świnka ???

Postautor: leonka » 23 maja 2014, 13:19

Jeżeli podczas głaskania tak mruczy, to zazwyczaj jest zadowolona. Jeżeli jak usłyszy np. budzik, to wówczas oznacza to zaniepokojenie. Samce "gruchają" podobnie, kiedy są podniecone, tylko że wtedy nie są to pojedyncze dźwięki, tylko jednostajny, trwający kilka sekund "turkot". Świniaki potrafią mruczeć z radości, jak dostają dobre, lubiane jedzonko (np. moja Tosia tak ma).
Może kiedy ją głaskałaś, a ona "zawarczała" i potem Cię ugryzła, po prostu pogłaskałaś ją tam, gdzie nie lubi być dotykana? Dalsze zachowanie wskazuje, że świniak był zadowolony z Twojej obecności i pieszczot (kwiczenie po włożeniu do klatki zapewne oznaczało żal).