Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

problem z łączeniem

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
świnka_pepa
Użytkownik
Kontaktowanie:

problem z łączeniem

Postautor: świnka_pepa » 10 lipca 2014, 23:16

Witam,
miesiąc temu kupiłam pierwszą świnkę morską- samca. Po trzech tygodniach i obszernej lekturze na temat, że świnki to zwierzątka silnie stadne, postanowiłam dokupić drugą- również samca. Pomiędzy chłopakami są 4 tygodnie różnicy, więc z racji ich młodego wieku myślałam, że z łączeniem nie będzie problemu. Niestety. Od 4 dni kiedy są razem starsza świnka ciągle okazuje młodej swoją dominację- gruchanie, kręcenie tyłeczkiem,zapędzanie do kąta, zabieranie jedzenia, zagradzanie drogi, ogółem ciągle prowokuje młodszą. Nie doszło jeszcze do walki, jedynie się przekomarzają, ale nie rozdzielam ich pomimo wielkiej chęci, bo zwyczajnie strasznie szkoda mi małego. W sumie to już czasem sama nie wiem jak to z nimi jest, bo w ciągu dnia bywa że leżą razem i nic się nie dziej, ostatnio nawet zauważyłam,że jak młody się czegoś wystraszy to ucieka i chowa się za starszym, albo kiedy wyciągnęłam młodszego na wybieg,a starszy był jeszcze chwilę w klatce to oboje strasznie się pieklili i piszczeli za sobą. O co tym prośkom chodzi ? Czy to normalne zachowanie, a ja po prostu za bardzo panikuję ? Dać im jeszcze czas ? Słyszałam coś o kąpieli, może to coś pomoże. Proszę o pomoc !

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: problem z łączeniem

Postautor: GalaxySparkle » 11 lipca 2014, 10:36

Wszystko ok, ustalaja miedzy soba swoje sprawy. Nie jest ostro, nie ma potrzeby ingerencji. Powinni sie dogadac. :)

świnka_pepa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnka_pepa » 11 lipca 2014, 10:59

Uff... to trochę się uspokoiłam :P A ile to może potrwać ? po jakim czasie zacząć się przejmować i próbować coś z nimi zrobić ?

Awatar użytkownika
Nejvii
Hodowca
Świnki morskie: hodowla Nejvii Cavia
Kontaktowanie:

Postautor: Nejvii » 11 lipca 2014, 11:26

Tak jak napisała Galaxy-Sparkle. Niektóre 'parki' przez cały pobyt ze sobą gruchają - taki urok posiadania chłopaków.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 11 lipca 2014, 15:47

Przejmowac mozna sie gdyby zaczeli walczyc i ktorys odniosl wojenne rany.