Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

dwa nowe samce

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Czesio
Użytkownik
Kontaktowanie:

dwa nowe samce

Postautor: Czesio » 27 lipca 2014, 22:01

Mam pytanie odnośnie łączenia dwóch chłopców. 3 dni temu kupiłam jedną świnkę - chłopaka. Klatkę już poznał, nie jest jeszcze oswojony z nami. Ucieka jak ktoś idzie w jego stronę, chowa się do domku. Jak nie chodzimy to wychodzi z domku, je, biega, skacze, kwiczy, pije wode i zwiedza klatke. Gdy go kupowaliśmy w sklepie był drugi chłopak - starszy, bo 8-miesięczny, ten co mamy jest młody. Teraz zastanawiamy się czy nie kupić tego 8-miesięcznego. Oni w sklepie byli razem w jednej klatce. Dodatkowo ten starszy jest oswojony z człowiekiem, bo personel sklepu wyciąga go z klatki i karmi z ręki. Nikt go nie chciał kupić i z innego sklepu przenieśli go do innego. Teraz się zastanawiamy jak ten młody, jeszcze nie oswojony poradzi sobie w nowej sytuacji? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie? jakieś rady? Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika

K8
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Misia
Kontaktowanie:

Re: dwa nowe samce

Postautor: K8 » 29 lipca 2014, 10:44

Myślę ze ten starszy bedzie po prostu dominował, a młodszy ulegnie i bedzie podporządkowany starszemu. Z początku pewnie będą się gryźć ale to powinno minąć.

:D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Wróć do „Zachowanie”