Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Łaskotki? Radość? Czy może zdenerwowanie?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Łaskotki? Radość? Czy może zdenerwowanie?

Postautor: Bibu » 13 lutego 2015, 13:10

Mam w sumie dość nietypowe pytanie, jako że moje świnki coraz bardziej się przekonują do człowieka, nie wiem do końca jak interpretować ich zachowanie ;)

Otóż wczoraj wyciągnęłam pojedynczo świnki na głaskanie, świnka eksplorowała sobie łóżko, dawała się głaskać, po chwili zaczęła cichutko świergotać, podgadywać tak jak świnki rozmawiają między sobą - bez gruchania, tylko takie ciche popiskiwanie ;) ale najdziwniejsze to, że jak czochrałam świnkę po plecach, ta zaczęła się miotać na wszystkie strony, trochę popcornować, ale nie do końca? To było dziwne - przewracała się praktycznie na bok, wierzgała nogami, podskakiwała, ciągle wydawała różne odgłosy! W pewnym momencie zaczęła tupać tylną nogą na boki.

To samo z drugą, wręcz nastąpiła jeszcze większa padaka, kwiczenie, raz leżała jak płaski placek i wyciągała tylne nogi a potem robiła praktycznie 360 stopni, nie wiem jak to interpretować - cieszyły się, sprawiało im to przyjemność czy raczej próbowały "zrzucić" z siebie intruza jak natrętną muchę? :D wyglądało to prawie jak rodeo i wściekłe byczki czy konie.

Przyznam, że wyglądało to zabawnie i jakby sprawiało im radość, ale wolałabym nie powtarzać tego jeśli tylko mi się tak wydaje a w praktyce świnka jest niezadowolona.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
wie-kot
Użytkownik
Świnki morskie: Niko & Nesquik
Kontaktowanie:

Re: Łaskotki? Radość? Czy może zdenerwowanie?

Postautor: wie-kot » 13 lutego 2015, 14:59

Mój też tak ma ale tylko jak głaszczę go pod włos.Mam wrażenie że tego nie lubi...

:tooth: Nulla vis maior pietate vera est!!!!! :tooth:
K+B=A

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 14 lutego 2015, 12:02

Ja je tak czochrałam, trochę z włosem trochę pod włos i po prostu wielkie szaleństwo nastąpiło. Z kolei jak czeszę je szczotką pod włos to siedzą grzecznie i nic takiego się nie dzieje.

thecappy
Użytkownik
Świnki morskie: Bunia
Kontaktowanie:

Postautor: thecappy » 14 lutego 2015, 14:59

To takie jakby popcornowanie to tak na prawdę zdenerwowanie. Świnki raczej nie przepadają za głaskaniem po brzuszku.Moja świnka też tak ma. :)

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 14 lutego 2015, 15:38

No właśnie zastanawiało mnie to czy serio takie pieszczoty im się podobają, skoro tyle się czyta, że świnki nie lubią dotykania w okolicach kuperka, ale nie wiedziałam, że mogą to okazywać w tak sprzeczny do odczytania sposób xD

Awatar użytkownika
wie-kot
Użytkownik
Świnki morskie: Niko & Nesquik
Kontaktowanie:

Postautor: wie-kot » 14 lutego 2015, 18:48

Mój mąż zaczął tak czochrać naszego po boku a ten się rzucił jakby chciał go dziabnąć... ja już ogarnęłam gdzie lubi być głaskany bo wtedy zastyga zaczyna mlaskać ziewać i w kimke ;)

:tooth: Nulla vis maior pietate vera est!!!!! :tooth:
K+B=A

Elly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elly » 16 lutego 2015, 8:06

Ja z kolei czytałam, że świnki zachowują się w taki "rzucający" się sposób, porównywany często do tarzającego się psa, jak znajdą się na wyjątkowo miękkim podłożu i robią to dla zabawy, bo jest im miękko pod łapkami i ogólnie całym ciałkiem. U Ciebie było to na łóżku, więc pasowałoby do schematu.

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 16 lutego 2015, 11:24

Elly pisze:Ja z kolei czytałam, że świnki zachowują się w taki "rzucający" się sposób, porównywany często do tarzającego się psa, jak znajdą się na wyjątkowo miękkim podłożu i robią to dla zabawy, bo jest im miękko pod łapkami i ogólnie całym ciałkiem. U Ciebie było to na łóżku, więc pasowałoby do schematu.

W sumie to dopiero teraz uświadomiłam sobie, że na hamaku robią takie same akrobacje, albo na kupce ręczników kiedyś. Może faktycznie robiły to z powodu miękkiego łóżka :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca