Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Przerażona świnka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
livijenn
Użytkownik
Kontaktowanie:

Przerażona świnka

Postautor: livijenn » 30 października 2015, 15:00

Witam :)

Proszę o pomoc, gdyż nigdy nie spotkałam się z czymś takim u żadnej z moich świnek morskich. Wczoraj moja świnka zachowywała się tak jak zwykle, była wesoła, biegała po pokoju, jadła (a raczej rzucała się na jedzenie) tak jak zawsze. Musiałam ją na chwilę zamknąć w klatce kiedy wyszłam z pokoju bo staram się ne zostawiać jej samej. No i kiedy wróciłam z jedzonkiem dla niej zachowywała się bardzo dziwnie. Siedziała jedynie w przednim rogu klatki obok poidełka a kiedy usiłowałam ją pogłaskać strasznie rzucała się w tym miejscu i nie chciała się nigdzie przerażona przesunąć. Tak jakby bała się iść w inną część klatki. Nawet usiłowała wchodzić po szczebelkach ze strachu. W końcu wyskoczyła przerażona i uciekła pod łóżko skąd nie chciała wyjść. Stwierdziłam, że może w takim razie coś jest nie tak z klatką no i wysprzątałam ją. Okazało się, że na samym dnie klatki chodziło jakieś robactwo. Dodam, że świnka miała suche trociny bo jestem bardzo wrażliwa na punkcie suchych trocin, żeby się nie przeziębiła. Od razu wszystko wyczyściłam, po robaczkach nie było śladu. Jednak świnka nadal bardzo bała się wejść do klatki. Przez całą noc praktycznie nie ruszyła się z miejsca. Dodam, że sprawdziłam z mamą dokładnie jej sierść i było wszystko w porządku. Apetyt poza klatką również miała. Jednak od tego momentu zachowuje się zupełnie inaczej. Praktycznie w ogóle nie biega a jedynie siedzi w jednym miejscu ale nadal daje się głaskać. Nie wygląda na chorą, nie kicha, nie ma żadnej wydzieliny z noska. Nie wiem co robić. Świnka zachowuje się dosłownie jakby zobaczyła ducha, panicznie boi się klatki i ogółem chodzi jakaś wystraszona. Czy ktoś miał już taki przypadek? Co mogę zrobić?

Przepraszam za tak długą treść i możliwe błędy ale jestem naprawdę przestraszona i nie wiem co robić. Dodam tylko, że świnka ma niedługo 4 latka, więc nie jest to raczej problem z oswojeniem :)
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i pomoc :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Świnki morskie: Kira[*], Zuzia [*], Niunia
Kontaktowanie:

Re: Przerażona świnka

Postautor: kira » 30 października 2015, 17:06

Może świnka boi się, że to robactwo dalej tam jest i coś jej morze zrobić. Na razie uspokój prosiaka, jak już będzie spokojna to możesz naprawdę dobrym przysmakiem powoli przyprowadzać ją do klatki aż będzie swobodnie koło niej chodziła potem daj jej chwilę odpocząć i po jakim czasie powoli z przysmakiem wprowadzać ją do klatki, ważne aby sama weszła a nie żeby była wepchana na siłę.

livijenn
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: livijenn » 30 października 2015, 18:54

Świniak podczas kiedy byłam w szkole siedział podobno ciągle pod łóżkiem, więc od razu wzięłam go na łóżko i siedzi tak ze mną cały dzień. Jest wyjątkowo leniwy ale tak jak pisałam na chorego mi nie wygląda bo daje się miziać, oczka błyszczące, nosek suchy i jest zainteresowany jedzonkiem, które mu podsuwam. Tylko nie bardzo wiem co zrobić na noc. Nie chcę go na siłę dawać do klatki ale nie mogę go zostawić na ziemi bo zamiast na dywan on idzie na podłogę pod łóżko. A jak wiadomo od podłogi jednak ciągnie chłodem i w nocy nie mam tak ciepło w pokoju a bardzo unikam okazji do przeziębienia świniaka (straciłam na przeziębieniach dwie świnki :( ). I nie bardzo wiem co z nim zrobić.

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kira » 30 października 2015, 19:29

Skoro siedzi pod łóżkiem to mu tam rozłóż kocyk żeby się nie przeziębił i jedzenie i picie,żeby nie umarł z pragnienia ani z głodu, a rano spróbuj go oswoić z klatka.

livijenn
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: livijenn » 2 listopada 2015, 19:14

Zrobiłam prosiakowi tymczasowy domek w koszu na pranie i czuje się w nim rewelacyjnie. Jednak do klatki nadal panicznie boi się wejść. Mamy w piwnicy drugą klatkę, jestem ciekawa czy w tamtej będzie się zachowywał normalnie :)

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kira » 2 listopada 2015, 21:49

Trzymam kciuki żeby świnka zamieszkała w klatce. :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca